Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandqvist (V): "Jag hoppas han får hjälp"

En politiker fick en avklippt mus med posten och två journalister i Östersund hotades.

Nu har en länsbo åtalats efter brevterrorn.

– Jag hoppas att han som har gjort det här får hjälp, säger Nisse Sandqvist (V).

I slutet av januari fick Nisse Sandqvist, Vänsterpartiets gruppledare i Östersunds kommunfullmäktige, ett brev hem som innehöll en avskuren mus. Innan det hade han fått hem brev där han blivit hotad till livet. Nu har en man i 25-årsåldern från Strömsunds kommun åtalats misstänkt för bland annat olaga hot och ofredande.

– Jag tycker att det känns skönt att det förhoppningsvis blir ett snabbt slut på det här och att jag sedan kan lägga det bakom mig, säger Nisse Sandqvist.

Han berättar att det har varit en jobbig tid, men att han har fått mycket stöd från både partiet och andra i sin omgivning. Nu förbereder han sig på att vittna i rättegången som är beräknad att äga rum nästa torsdag.

Den åtalade mannen har erkänt att han skickat breven, något som även styrks med DNA-prover.

– Jag hoppas att han som har gjort det här får hjälp. Han mår uppenbarligen inte bra, säger Nisse Sandqvist.

Men det är inte bara Nisse Sandqvist som har blivit utsatt. Totalt tio personer ska länsbon ha skickat brev till anonymt. Flest brev ska mannen ha skickat till en journalist på Länstidningen i Östersund. I breven ska det ha stått att både journalisten och dennes familj skulle dödas. Även en journalist på Östersunds-Posten har mottagit hot. Bland annat har journalisten, liksom Nisse Sandqvist, fått en halv mus skickad till sig med sitt namn på.

Östersunds-Postens chefredaktör Hans Lindeberg säger att han tycker att det är bra att ärendet är på gång att klaras upp, så att det inte finns någon hotbild kvar.

– Antalet hot mot journalister ökar och det är alltid allvarligt när det dyker upp, speciellt som i det här fallet när reportern hotats i samband med sitt arbete, säger Hans Lindeberg.