Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sands får historien att vibrera – "Hon hade inte ens berättat för sina släktingar vad hon gjort"

Philippe Sands väver samman sin familjs förflutna med berättelsen om de jurister som formulerade lagarna kring nazisternas massmord. Men det största hjältemodet tillskriver han en bortglömd brittisk ungmö, miss Tilney.

En lika framgångsrik jurist som energisk författare är på Stockholmsbesök. "Vägen till Nürnberg" blev utnämnd årets brittiska fackbok 2016 och har givit honom ett närmast ofattbart gensvar: 3 000 läsarbrev och det redan före de tyska och polska utgåvorna, därtill en ny släkting.

Efter kriget fick Philippe Sands morfar, Leon Buchholz, veta att hela hans judiska släkt, runt 80 personer, mördats av nazisterna i vad som i dag är Polen och Ukraina. Men i höstas kom ett brev från Kalifornien. Morfar Leon hade i själva verket haft en kusin som överlevt, en kusin som därtill utan framgång letat efter släktingar fram till sin död. Nu hade sonen läst Sands bok.

Nu hittade de inte varandra under de 45 år de hade kvar att leva

– I dag hade morfar och hans kusin funnit varandra på en halvtimme med hjälp av internet, nu hittade de inte varandra under de 45 år de hade kvar att leva, säger Philippe Sands.

Hans bok frilägger fakta och sammanhang som vore svåra att uppfinna. Genom sitt idoga researcharbete skildrar han sin morfars medvetet förträngda förflutna, samtidigt som han förklarar utvecklingen av internationell rätt genom juristernas personliga livsöden.

Bland annat har han hittat förklaringen till morföräldrarnas stumma äktenskap, och helt osannolikt lyckats identifiera deras respektive älskare i Wien. Hur är det ens möjligt?

– Jag är en rättssalsadvokat. Jag är tränad i minutiös noggrannhet och vet att minsta fakta eller detalj kan förvandla ett fall.

"Vägen till Nürnberg" är resultatet av ett sjuårigt detektivarbete men också av att stjärnorna stod rätt. 2010 fick Philippe Sands en inbjudan att föreläsa om sitt arbete som jurist från den i dag ukrainska staden Lviv, hans morfars uppväxtstad.

Jag är tränad i minutiös noggrannhet

– Hade jag fått det där mejlet tio år tidigare hade jag inte tackat ja, nu var jag i ett annat skede av livet. Kanske kommer man till en punkt då man kan tillåta sig att ställa vissa frågor?

En sådan fråga var hur hans mamma, utan sina föräldrar, kom som ettåring från Wien till fadern i Paris 1939?

– Vi talade aldrig om det, ingen talade om det. Men 2010 hade jag själv fått tre barn och börjat fundera över hur min mormor kunde ha blivit skild från sin ettåring? Vad handlade det egentligen om? Alla vet att bandet mellan mor och barn är det starkaste som finns på planeten jorden.

Dessutom fick han veta att hans morfars mor föddes på samma gata i staden Zolkiew som den judiske juristen Hersch Lauterpacht, vars idéer om brott mot mänskligheten skulle komma att utgöra den juridiska grunden inte bara till Nürnbergrättegången utan också för framtida rättsfall. Som om det inte skulle räcka var det också Hersch Lauterpachts son som varit Philippe Sands lärare i London, som fått honom att välja juridisk inriktning och dessutom givit honom jobb.

Vi vet på en gång när vi träffar någon och knyter an

– Varför mig? Han hade 100 studenter att välja mellan och min fru säger att det är en total slump, men jag tror inte riktigt det. Vi vet på en gång när vi träffar någon och knyter an, men man vet inte alltid riktigt varför.

Från samma juridiska i fakultet i Lviv som Hersch Lauterpacht kom ännu en judisk jurist, Raphaël Lemkin, även han närvarande vid Nürnbergrättegången, för att fullfölja sitt livsmål: att få in sin egen term "genocide" (folkmord) i den internationella rättsapparaten. Genom boken problematiserar Philippe Sands själva brottsbeteckningen som ingår i hans pågående försvar av exempelvis yazidier i norra Irak men som också befäster den åtskillnad mellan etniska folkgrupper som den är tänkt att bekämpa.

Av allt han grävt fram är ändå historien om miss Tilney hans favorit. En missionerande brittisk ungmö vars tro fick henne att rädda medmänniskor och utföra stordåd helt i det tysta, och utan vilken Philippe Sands kanske inte ens hade funnits till.

– Hon hade inte ens berättat för sina släktingar vad hon gjort. När hennes hemstad Norwich fick veta ville de resa en staty. Men hennes församling förklarade att den är emot statyer. Ett litet papper på en dörr fick räcka, och jag respekterar det.

Fakta: Philippe Sands

Född: 1960 i London.

Bor: I norra London tillsammans med fru och tre barn.

Sysselsättning: Advokat med inriktning på internationell rätt och juridikprofessor vid University College London. Författare.

Övrigt: "Vägen till Nürnberg" har gjorts till en 90 minuter lång föreställning där ett urval av texten framförs till den musik som bokens huvudpersoner tyckte om att lyssna till. Föreställningen hade urpremiär 2015 på Berwaldhallen i Stockholm.

Nästa bok: Handlar om en hög nazist som, med hjälp av Vatikanen, undslipper de allierade och aldrig ställs inför rätta i Nürnberg.

Sands svenska gåta

Raphaël Lemkin, den jurist som myntade begreppet "genocide", folkmord, blev fast i Stockholm under några av krigsåren. Lemkin var medveten om nazisternas planer på judeutrotning och samlade därför utsagor från bland annat tyska tidningar som han fick skickade till sig av ett svenskt företag som hade medarbetare i Europa. Philippe Sands har dock inte lyckats ta reda på företagets namn.

Lemkin hade själv jobbat åt företaget som affärsjurist.

– Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer att komma fram efter publiceringen i Sverige.

Erika Josefsson/TT