Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering av vägglöss minskar i Jämtland – tvärt emot landet i övrigt

I Jämtlands län har antalet saneringar av vägglöss minskat med 1 procent mellan 2016 och 2017. I landet som helhet har saneringarna ökat med 15 procent under samma period visar statistik från Anticimex.

I Jämtlands län genomförde Anticimex 351 saneringar under 2017, vilket var en minskning med 1 procent jämfört med 2016. Trots minskningen är det betydligt fler saneringar än under exempelvis 2014 då det genomfördes 241 saneringar i Jämtland. Sett till hela landet har antalet saneringar ökat med 15 procent från 2016 till 2017, visar ny statistik från Anticimex.

En av anledningarna till att antalet saneringar av vägglöss generellt ökar i landet är att lössen följer med hem efter semestern.

– Det är många svenskar som reser bort över påsken, men tillfälliga boenden under semestern ökar risken att få med sig väglöss hem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex i ett pressmeddelande.

Som fastighetsägare bör man ha ett försäkringsskydd som förutom själva huset även omfattar möbler och annan lös egendom där vägglössen ofta finns. Det är fastighetsägarens skyldighet att hålla huset fritt från ohyra och hyresgäster ska rapportera till sin fastighetsägare om de hittar vägglöss.

– Det många hyresvärdar inte vet om är att deras försäkring kanske inte omfattar sanering av hyresgästernas möbler och annan lös egendom vilket kan leda till ökad spridning, säger Håkan Kjellberg.

Anticimex tips för att undvika vägglöss på resan:

Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Anticimex tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten:

Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.

Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Källa: Anticimex.