Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sångfåglar har bråttom hem

Annons

kunnat följa sångfåglars exakta rörelser söderut på hösten och tillbaka hem igen på våren. Och det går undan. Sträckan Amazonas–Pennsylvania klarades på imponerande 13 dagar – i snitt 58 mil om dagen. Forskarna har inte bara i detalj kunnat följa fåglarnas väg, de visar också att fåglarna kan flyga betydligt snabbare än väntat. Det har hittills varit svårt att via satellit följa sångfåglar under deras höst- och vårflytt, de är för små för att orka bära den utrustning som krävs. Men biologen Bridget Stutchbury vid Yorkuniversitetet i Toronto fick hjälp att konstruera en specialgjord inspelningsbar mikro-gps som bara väger 1,5 gram. Den passar perfekt för sångfåglar vars vikt ligger runt 40–50 gram.

I augusti 2007 spändes ”miniryggsäckar” fast på 34 sångfåglar när de var på väg från sina boplatser i nordöstra USA för att övervintra i sydligare trakter.

När forskarna våren 2008 fångade in den decimerade skaran, fem fläckskogstrastar och två blå storsvalor, som klarat strapatserna och återvänt, visade det sig att en av fåglarna hade klarat sträckan Amazonas–Pennsylvania på bara 13 dagar, tre gånger snabbare än vad man hittills antagit att sångfåglar mäktar med.

De sju återvändarna flög i snitt över 50 mil om dagen, mer än tre gånger längre än vad forskarna hittills trott. (TT)