Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sångtexter kan vara bästa poesin"

Harry Martinsson, men kanske ännu mer Kent och Håkan Hellström.
Det är några influenser för årets vinnare i den årliga poesitävlingen bland gymnasisterna på Palmcrantz.

Samtliga fem pristagare är denna gång kvinnliga elever.

I fjol fanns några manliga elever bland vinnarna, som uttryckligen sa att de aldrig läser poesi, men gärna lyssnar på hiphop. Och det är ju bara en variant av poesi, i annan förpackning.

– Jag tycker nog att mycket av den bästa poesin jag tycker bäst om är just låttexter, säger Erica Jonasson, Svenstavik, som går första året som musikestet.

Erica läser "vanliga" dikter, men lyssnar särskilt gärna på Kent och Håkan. Hennes eget bidrag i tävlingen är en ilsket sorgsen text, där författaren pratar med sin pappa om krigets vansinne.

Lika engagerad är Emma Grönlunds dikt som i rytmiska rimflätor skildrar några missbrukares vardag i Kyrkparken, med både värme och hetta:

– En föraktfull kommentar jag hörde om missbrukare gjorde mig väldigt arg och fick mig att skriva texten. Jag har alltid skrivit mycket och tycker det är kul, både poesi och annat.

Lyssnar på Kent och Håkan?

– Njae, snarare Led Zeppelin och annan äldre musik.

Emma går dessutom på kulturskolans skrivarkurser hos Maria Flink tillsammans med Rebecka Sernheim, en tredje av de belönade och båda är liksom Erica musikesteter, men går ut tvåan.

Också Rebecka lyssnar mycket på Håkan och hennes bidrag har naturmotiv, där fyra strofer beskriver varsin årstid:

– Jag bara skrev ner sånt som jag sett och hittade den här formen.

Alla tre tycker att skolan inte ger tillräckligt mycket tid åt eget skrivande, sina egna bidrag till tävlingen har de gjort på fritiden.

Och svenskläraren Lars Persson medger att läroplanen är snävt tilltagen:

– Det är hårt reglerat vad vi ska hinna avverka och då blir det lite tid kvar för eget skrivande. I trean är det mest formella texter vi hinner jobba med.

Emma påpekar att musiken är det ämne där eleverna kan få viss tid att jobba med egna texter:

– Där händer det också att vi hinner analysera texterna och diskutera dem.

Två av de fem belönade skribenterna, båda av utländsk härkomst, kunde inte medverka när vinnarna presenterades på tisdagen. Men både Fatemeh Jafari och Zozan Ali har skrivit starka texter om krig respektive kvinnors villkor.

– Vi har inte rangordnat de fem segrande bidragen eftersom de är så väldigt olika, men vi är glada över att så många bra texter kom in, säger Lars Persson.

Segrarna i lyriktävlingen får nu dela på 2 000 kronor från Gamla Östersundstudenters Gymnasieförening, pengarna delas ut vid avslutningen. Däremot delas inte några priser ut i novelltävlingen i år.

Härintill publicerar vi de vinnande bidragen.