Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sanity ska starta i Jämtlands Stora Pris"

Efter helgens storloppsseger i Paris vänder Malin Löfgrens Sanity hem till Sverige igen.

Och nu undrar alla vilka storlopp supertravaren ska skikta mot:

– Det enda säkra är väl att vi ska starta i Jämtland Stora Pris, säger Löfgren.

Annons

När Sanity på fredag flygs hem till Sverige gör han det med ett fantastiskt facit på sin franska vistelse.

Under två månader har han bara gjort två lopp, men vunnit båda och dränerat den franska travsporten på en dryg miljon i prispengar.

– Fantastiskt, säger tränaren Malin Löfgren.

– Vi visste på förhand att det bara fanns två lopp för honom under den här perioden, och han lyckades vinna båda.

Trots det magra utbudet var det, enlig Löfgren, ändå givet att satsa på en vintervistelse i Paris.

– Han ska inte vara hemma och tränas med broddar, det trivs han inte alls med.

I Frankrike trivs han desto bättre. Det visade han nu, liksom i höstas ... liksom förra våren. Tio starter totalt på fransk mark har gett fyra segrar och drygt tre miljoner intjänade kronor.

Löfgren tror att framgångarna mest handlar om att loppen körs annorlunda än i Sverige:

– Ja, det har nog inte så mycket att göra med att han trivs i den här miljön, däremot tror jag att farten i loppen gynnar honom.

– Hemma i Sverige kör man fort första biten, sänker farten och spurtar om segern ... i Frankrike är det körning hela vägen. Det gynnar "Svante", säger hon.

Lite oväntat, många såg honom tidigare som en sprinter?

– Ja, det gjorde väl jag också lite, alla gjorde nog det. Men nu har han fått visa hur stark han är. Svante har en 1.08-speed till slut trots att det varit flera ryck och tufft tempo i loppet, det är det inte många som har.

– Han har avslutat så i alla lopp hemma i Sverige också, men då har det alltid gått så sakta att det ofta funnits någon som kunnat avsluta i 1.07-fart och slagit honom, förklarar Löfgren.

Så nu blir det upp till er att försöka skapa andra loppscenarion även på hemmaplan?

– Ja, vi kanske inte kan vänta på ryggar om vi hamnar långt bak i fälten, vi kanske måste gå på och sätta fart på loppen på egen hand. Men man kan så klart inte alltid ge hästen så tuffa lopp, funderar Löfgren.

Ironiskt nog så blev helgens storlopp l'Union Europeenne kört på "svenskt" sätt. Sanity ledde hela vägen och fick springa första halvan av det 3000 meter långa loppet i 1.17-tempo.

– Det händer väldigt sällan på Vincennes ... ledningen brukar skifta fyra, fem eller kanske till och med sex gånger i loppen.

Sanity, körd av Frank Ouvrie, löste det hela genom att successivt öka tempot i andra halvan av loppet. Sista tusingen gick i 11,5-tempo, sista 500 i 1.08.

– Och sista 300 gick ännu fortare, säger Löfgren och konstaterar att hennes stjärntravare har skaffat sig en hel del respekt i Frankrike.

– Inför det här loppet var det ingen motståndare som trodde att de skulle ha någon chans mot Svante ... och det var väl därför loppet blev kört som det blev.

– Svante är konstigt nog väldigt populär här nere. Fransmännen brukar annars vara rätt bra på att inte låtsas om de svenska framgångarna.

Vilka lopp siktar ni på nu när storloppssäsongen i Sverige drar i gång?

– Eftersom han är så bra i gång kommer vi nog att starta i något vanligt V75-lopp ganska snart, och känns det bra efter det lär det bli start i ett av försöken till Olympiatravet.

– Men Olympiatravet är inget stort mål för oss.

Alla undrar om Elitloppet?

– Är han så bra att vi får en inbjudan dit så kommer vi så klart att starta. Elitloppet går först i alla lägen.

– Men det är så svårt att planera så långt fram, vi tar ett lopp i taget ... det enda vi vet bestämt är att vi ska starta i Jämtlands Stora Pris, avslutar Löfgren.

Ett 50-tal jämtländska ägare lär jubla.