Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Sänkt moms gynnar restauranger som serverar sprit

Från och med 1 januari sänks momsen för den mat som handlas på krogen. Men de som gynnas av sänkningen är de restauranger som serverar mycket sprit. Det menar i alla krögaren Lampros Panagoulas på Athena i Östersund

Regeringens syfte med att sänka momsen på mat från restauranger och catering, från 25 till 12 procent, är att skapa nya jobb. Den statliga utredning som ligger bakom förändring gissar att 6 000 nya jobb skapas, främst för yngre.

Branschorganisationen SHR, Sveriges hotell- och restaurangföretagare, har länge arbetat för en momssänkning och där har man varit ännu mera optimistisk. Man tror sänkningen ger 10 000 nya jobb i branschen.

Om man nu sänker momsen på maten men inte på alkoholen, skulle man kunna tro att det i första hand gynnar krogar som har en stor andel mat i försäljningen.

Men så är det inte alls, enligt Lampros Panagoulas.

– Om det skulle ha varit en rättvis förändring så borde matmomsen ha sänkts till 12 procent men samtidigt spriten höjts till 38 procent, menar han.

Panagoulas uppfattning är att krogar med betoning på mat lever i en helt annan värld än de där tyngdpunkten ligger på alkoholförsäljning.

– De restaurangerna kan mycket väl sänka priset på mat nu eftersom de kompenserar med vinsten på alkohol, säger han.

Athena har 85 procent av intäkterna på mat. Den profil restaurangen då fått innebär att maten verkligen måste hålla hög kvalitet. Här säljs bara svensk kött som dessutom styckas av de egna kockarna.

Det kan till exempel jämföras med en restaurang som köper färdigstyckat brasilianskt kött.

– För en oxfilé på 170 gram borde jag ta ut 350 kronor. Det kan man göra på en kvalitetskrog i centrala Stockholm. I Östersund måste man gå ned en hundralapp för att överhuvudtaget kunna sälja den, säger Panagoulas.

Slutsatsen blir att Athena inte kommer att kunna sänka några priser från och med i morgon.

– Nej, det går inte. I april kommer det dessutom nya löneförhandlingar.

En historisk tillbakablick visar att restaurangmomsen var 12 procent i början av 90-talet. Sedan höjdes och sänktes den lite hit och dit under några år. I april 1996 blev den 25 procent som den alltså varit fram till nu.

Under den här tiden har liksom inte antalet restaurangföretag i landet minskat. Att redan nu utlova en ökad sysselsättning på grund av momssänkningen framstår som aningen förhastat.

Två studier från Finland, där restaurangmomsen sänktes förra året, visar att sambandet mellan sänkt moms och nya jobb inte är självklart. Bara en tredjedel av de finska restaurangerna sänkte priserna efter momssänkningen. Detta fick i sin tur ingen större påverkan på sysselsättningen.