Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt ränta ska ge lägre årskostnader

Den årliga kostnaden för Östersund Arena – driften tillsammans med kapitalkostnader – blir mindre än vad man tidigare beräknat. Det beror på att kommunen har sänkt sin interna ränta.

Enligt de tidigare beräkningarna förväntades Östersund Arena kosta kommunens skattebetalare ungefär 26 miljoner kronor per år, efter att driftskostnaderna för Z-hallen och Odenvallen tillfallit arenan.

Men i och med att kommunen har sänkt sin interna ränta kommer de så kallade kapitalkostnaderna att gå ner från 18 miljoner till 15.

– Det är inte något som kommunen själv har kommit på, utan räntan har sänkts på rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger kommunalrådet Karin Thomasson (MP).

Tillsammans med den årliga driftskostnaden på 8 miljoner blir alltså totalsumman 23 miljoner.

Kostnaden för själva arenan fick maximalt bli 260 miljoner kronor.

– Det kommer att räcka, det kommer inte att bli dyrare än 260 miljoner, säger projektledaren Bertil Åsén som inte vill gå in på vad den faktiska kostnaden verkar bli.

Han tror att den årliga kostnaden kommer att sjunka efterhand.

– Min bedömning är att den kommer minska över tid. Kapitalkostnaden kommer sjunka, men löner kan ju öka och även kostnader för el och fjärrvärme.

Invigningen av arenan ska göras av Storsjöyran, som kommunledningsförvaltningen gjorde en direktupphandling med.

250 000 kronor är avsatta för invigningen.