Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt restaurangmoms har gett många nya jobb

Åtta månader före riksdagsvalet handlar det mesta i den politiska debatten om jobben. Nyhetsrapporteringen domineras av dyster statistik över ungdomsarbetslösheten och partierna tävlar om vem som har den bästa politiken för att skapa nya arbetstillfällen.

Men lika viktigt som att kläcka nya idéer är det att värna redan genomförda reformer. Det bästa exemplet på detta är sänkningen av restaurangmomsen, från 25 till 12 procent.

Sedan reformen trädde ikraft 2012 har omsättningen i branschen ökat i snabb takt. Det har i sin tur gjort det möjligt att nyanställa.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att de utbetalda lönesummorna i restaurangbranschen ökade med 20,6 procent mellan 2011 och första halvåret 2013. Det ska jämföras med en sammanlagd ökning på 6,5 procent för hela den privata arbetsmarknaden i Sverige.

Rensat för löneökningar motsvarar det 10 000 nya jobb. Enbart i Jämtlands län handlar det om 100 nya helårsarbeten. I en ny rapport slår Konjunkturinstitutet fast att 4 000 av de nya jobben är en direkt följ av den sänkta restaurangmomsen.

Den goda utvecklingen har särskilt gynnat unga och nyanlända, två grupper som annars ofta har svårt att nå upp till de höga krav på utbildning eller arbetslivserfarenhet som ställs på svensk arbetsmarknad. Tack vare momssänkningen har trösklarna in på arbetsmarknaden sänkts för dem.

Socialdemokraterna har hittills stått fast vid att man tänker höja momsen vid ett regeringsskifte 2014. Det skapar osäkerhet om framtiden. Hotet om en höjning efter nästa riksdagsval gör att många restaurangägare runt om i landet nu trycker på pausknappen för planerade nysatsningar.

Förhoppningsvis kan de nya jobbsiffrorna från Konjunkturinstitutet få partiet att ändra åsikt. Ett parti som säger sig vilja bekämpa arbetslösheten kan inte gärna vara motståndare till en reform som på bara några få år skapat tusentals arbetstillfällen.

Katarina Magnusson, vd och ägare Tages Konditori & Kök

Per-Åke Wahlund, vd Sir Winston Group

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel