Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt för pensionärerna

Från första januari 2014 sänks skatten för Sveriges pensionärer. Men samtidigt slår bromsen i systemet till och sänker pensionerna för många. Dessutom får de som arbetar ytterligare ett jobbskatteavdrag.

I år sänks skatten för Sveriges pensionärer, genom att grundavdraget höjs. Konkret kommer det att innebära ungefär 100 kronor mindre i skatt per månad för varje pensionär.

– Men det täcker ju inte sänkningen av pensionen, säger Leif Persson, ordförande för PRO:s Jämtlandsdistrikt.

Vad menar du?
– Bromsen i pensionssystemet, den slår så hårt. Och bostadsbidraget man kan få, det har ju stått still i tio år, säger Persson, som också är rutinerad S-politiker och numera sitter i landstingsfullmäktige.

Den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till i samband med dåliga tider för Sverige. Nästa år kommer bromsen innebära lägre pensioner med 200–300 kronor i månaden för många pensionärer.

– "Bromsen, den är för jävlig", säger alla politiska partier, men hänvisar till "dagens ekonomiska läge". Det kan man alltid säga. Det har jag sagt många gånger själv, som politiker.

Samtidigt vill regeringen lyfta fram att Sveriges pensionärer generellt har fått ungefär 2 000 kronor mer i disponibel inkomst sedan 2006.

– Enligt PRO:s siffror har vi ännu inte nått upp till den nivå vi hade 2009, säger Leif Persson.

– Jämför med att du jobbar, och har 2,5 procent i löneförhöjning. Nog blir det mer än för en pensionär. Det normala är ju att få löneförhöjning. Det vore ju alldeles för jävligt om vi hade samma pension som 2006.

Men från 2014 tillåts ålderspensionärer med bostadstillägg ha arbetsinkomster upp till 24 000 kronor per år, utan att tillägget sänks. Är inte det en bra grej?
– För några är det klart att det är en bra grej. Men hur många pensionärer får ett jobb? Och det är många fler som går tidigare än 65 än de som går efter, särskilt kvinnor som är utslitna.

Leif Persson vill dock inte fastna i frågor om plånböcker och skatt.

– Det behövs en bredare diskussion, om att Sverige håller på att glida isär. Men jag ser det som en positiv utmaning, annars kan man ju lika gärna gå och lägga sig. PRO är trots allt 400 000 medlemmar. Vi har den sociala delen med lotteri, dans och resor, men den andra delen måste också vara med. Den som diskuterar om vart samhället är på väg.

Som exempel på engagemang i det lilla nämner han samarbetet kring dansbanan Hårkvallen i Lit mellan PRO, SPF och IFK Lit.

– Det går att förändra världen med lokala initiativ.