Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta skatter löser inte problemen

Efter att ha tittat på "Lyxfällan" slås jag av likheten mellan situationen för de skuldsatta hushållen och den borgerliga regeringens hantering av Sveriges ekonomi.

Att låna pengar för lyxkonsumtion som man egentligen inte har råd med kan jämföras med den borgerliga regeringens lån till sänkta skatter.

Det regeringen lånar för skattesänkningar motsvarar med 20 gånger de investeringar de gör i skolan!

Det håller inte i längden. Det är oansvarigt av regeringen.

I en glesbefolkad kommun i Norrlands inland får man vara kreativ för att få pengarna att räcka till skola, vård och annan service som befolkningen behöver. Kommunens inkomster i form av skatteintäkter räcker inte på långa vägar till för att klara av uppgiften.

Det nya skatteutjämningssystemet missgynnar även det en kommun som Strömsunds. Vi räknar med att förlora cirka 5 miljoner när det införs 2014.

Däremot satsar regeringen 1 miljard extra till de mer välbeställda moderatledda kommunerna i Stockholmsområdet. Det saknas logik.

Sänkta skatter löser inte problemen – inte för de unga arbetslösa, inte för eleverna på skolorna och inte för pensionärer eller sjukskrivna.

Socialdemokraternas politik är långt mer rättvis och solidarisk. Vi måste investera i jobb och utbildning för unga. Nittiodagarsgarantin med satsningar på utbildning och anställningsstöd genom yrkesintroduktionsavtal förhindrar utanförskap och ger förutsättningar för ungdomars inträde på arbetsmarknaden.

Det är viktigt att möta arbetsmarknadens behov genom att rusta den unga generationen med utbildning och arbetslivserfarenhet.

I dagens Sverige är tre gånger fler ungdomar arbetslösa i mer än ett halvår jämfört med innan den borgerliga regeringen tog över. Så kan vi inte ha det.

Det är mindre än ett år kvar till nästa val. Ett val som förhoppningsvis leder till regeringsskifte. Hur mycket mer ska borgarna få ställa till med? Det kan du påverka. Gör det!

Susanne Hansson (S), Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel