Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta straff för bedragaren och hans mor i hovrätten

Hovrätten sänker straffen för den 37-årige mannen och hans 77-åriga mor som lurade en rad personer att betala pengar till dem.
Hovrätten stryker ett antal åtalspunkter och sänker skadeståndssummorna som mor och son ska betala.

Det är en betydande mildring som hovrätten gör av tingsrättens dom. Tingsrätten i Östersund fann paret skyldiga till grovt bedrägeri i ett 40-tal fall.

Det ändrar hovrätten på. Ett antal åtalspunkter ogillas helt av hovrätten, andra punkter ogillas delvis och graden av allvarlighet i brotten ändras från grov till normalgrad i andra åtalspunkter.

Kvar står därmed ett fåtal fall av grovt bedrägeri samt ett antal fall av bedrägeri, av så kallad normalgrad.

Ändringarna gör hovrätten dels för att en del av brotten är preskriberade, dels för att en del av brotten inte berör betydande belopp.

Att mannen och kvinnan agerat tillsammans och i samförstånd finner dock hovrätten precis som tingsrätten bevisat. Hovrätten finner liksom tingsrätten att modern agerat för sin sons vinning. De som blivit avlurade pengar har på ett trovärdigt sätt beskrivit att kvinnan varit väldigt övertygande och påstridig.

Följden av hovrättens ändrade bedömning av de begångna brotten ändras också påföljd och skadeståndskrav.

I stället för fängelsestraff för sju år respektive fyra och ett halvt år i fängelse döms sonen till fem års fängelse och moderns till tre års fängelse.

Summorna som ska betalas till de målsägande sänks från 9,6 miljoner kronor till 3,3 miljoner kronor. Det ska alltså sonen och modern gemensamt betala tillbaka till de lurade.

37-åringen och 77-åringen häktades i mars i år, misstänkta för att ha förmått vänner och bekanta att betala ut i vissa fall miljonbelopp till mannen. Mannen som tidigare dömts för bedrägeri skulle rentvå sitt namn och skriva en bok som skulle bli stor succé, hävdade mannen och modern med. Andra gånger sade mannen att han hade fantastiska affärer på gång.

I själva verket levde mannen flott på hotell samt spelade och handlade upp pengarna. Något som framgick tydligt vid rättegången vid Östersunds tingsrätt.

Vissa av personerna som blev bedragna förlorade i stort sett allt sparkapital man hade.