Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningen om arenaprojektet

År 2008 startade Östersunds kommun tillsammans med idrottsrörelsen arbetet med att se över behovet av idrottsanläggningar i Östersund. Från första början har även oppositionen haft flera representanter med i det arbetet.

Endast en gång har vi haft olika uppfattningar i ledningsgruppen och det var om arenan skulle byggas på skidstadion eller R3 området, där resultatet i omröstning blev tre personer för R3 och en för stadion.

I april 2010 beslutade kommunfullmäktige i Östersund om arenans placering och ekonomi. Av respekt för det stundande valet så väntade vi med att besluta om projektdirektiven till efter valet i oktober 2010. Detta eftersom oppositionsrådets vallöfte var att riva upp arenabeslutet om de vann valet.

Östersunds ekonomi är den 7:e starkaste kommunekonomin i Sverige och vi har ordning och reda på pengarna. I år 2011 har vi inte gjort några besparingar alls i verksamheten utan tvärtom tillfört 35 miljoner kr utöver nya pengar till lönehöjningar och andra kostnadsökningar.

Precis som i vilken hushållsekonomi som helst måste vi ha ordning och reda på kostnader och intäkter. Det är självklart att kommunens verksamheter ska vara av god kvalité till en rimlig kostnad. Därför jämför sig Östersund med övriga kommuner i riket.

En högre kostnad utan att det syns i kvalitén är att använda pengar fel. Vi sätter tydliga kvalitetskrav och mål för de olika verksamheterna och fördelar pengarna därefter. I Östersund går cirka 82 procent av pengarna till verksamheter för våra barn, unga, sjuka och äldre och då är inte kostnaderna för kultur och fritidsnämndens verksamhet inräknade.

Självklart följer vi i Östersund hela tiden vad som sker runt om oss i ekonomin. Vi har valt att följa SKL och Konjunkturinstitutets prognoser för skatteintäkter och räntenivå.

i den budget som vi i majoriteten lagt fram 2012-2014 finns kostnaderna för arenan för våra barn och unga med. Och det har även alla oppositionspartier i Östersund. I deras budgetar har de skrivit in att arenan för 260 miljoner kronor ska byggas.

Östersund har råd att satsa på funktionella idrottsanläggningar för barnen, ungdomarna, föreningarna och handikappidrotten.

AnnSofie Andersson, S, kommunstyrelsens ordförande i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel