Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningen om Sting, hitsen och sexet

31 juli uppträder han på Stortorget under Storsjöyran. Den legendariske Sting kommer till Östersund.

Sting, eller Gordon Sumner som han egentligen heter, föddes 1951 i norra England, en bit utanför Newcastle som son till Audrey och Ernest Sumner. Hans pappa arbetade som mjölkbud och hans mamma som hårfrisörska.

Smeknamnet fick han efter att en vän tyckte han såg ut som en geting när han dök upp till en spelning tillsammans med ett av hans dåvarande band. Han fick smeknamnet Sting.

Han började tidigt med musiken och spelade i flera jazzband men när punken slog igenom i England i slutet av 1970-talet hade hans jazzband ingen chans att slå igenom.

En kväll såg musikern Stewart Copeland Sting uppträda på scen och anade direkt att han hade potential och fick med sig Sting till London där de bildade bandet The Police tillsammans med Andy Summers. De spelade på Londons punkscen men bandet kunde inte hålla uppe sin falska punkfasad, de ville egentligen spela en annan typ av musik, och de brittiska musikkritikerna såg igenom bandet. Karriären fick ingen fart i hemlandet så de beslöt sig för att pröva lyckan på andra sidan Atlanten – i USA.

The Police jobbade hårt i USA och efter mycket slit lyckades de bygga upp en publik för deras reggae- rock- och new wave-musik. När bandet återvände till Storbritannien låg singeln "Roxanne" från debutalbumet "Outlandos d'Amour" (1978) på topplistorna. Det stora genombrottet kom med uppföljaren "Regatta de Blanc" året därpå. Albumet fick stort genomslag när första singeln "Message In A Bottle" klättrade upp till nummer ett på topplistan och bandet inledde en världsturné.

The Police hann släppa tre album till. Det sista blev "Synchronicity" som kom 1983 och den första singeln från albumet var "Every Breath You Take". I dag, över 20 år senare, är låten fortfarande en av världens mest spelade. Efter bandets världsturné det året meddelade Sting att det var dags att ta en paus från bandet och de gick skilda vägar.

Sting påbörjade då sin solokarriär och 1985 kom hans första album under eget namn, "The Dream of the Blue Turtles" som innehöll många politiska texter.

Under sin solokarriär har Sting gjort elva studioalbum med hits som "Fields of Gold" och "Englishman in New York". Han har även släppt album insjungna på spanska och portugisiska som fick stort genomslag i Latinamerika. Som musiker har Sting alltid experimenterat med många genrers som bland annat country, bossa nova, gospel och klassisk musik.

Förutom sin musikaliska karriär har Sting synts både på Broadway och på vita dukten. Samtidigt har han alltid engagerat sig i miljöfrågor och i människorättsfrågor, bland annat genom Amnesty International. Under en musikturné som arrangerades av organisationen spelade Sting tillsammans med Bruce Springsteen och Peter Gabriel på flera välgörenhetskonserter.

Inför sin sextioårsdag, 2011, höll Sting en välgörenhetskonsert i New York då artister som Bruce Springsteen, Stevie Wonder och Lady Gaga uppträdde.

I början av 2007 gjorde The Police comeback när spelade på Grammisgalan inför en förvånad publik och bandet meddelade att de skulle göra en återföreningsturné. Biljetterna sålde slut direkt och gamla nostalgiska fans blandades med en nyfiken yngre publik.

Förra hösten släppte Sting sitt första soloalbum med nyskrivet material sedan albumet "Symphonicities" från 2003. I september 2013 släpptes "The Last Ship", ett album som handlar om att komma hem igenom och om att upptäcka sig själv. Under året har Sting gjort en USA-turné tillsammans med Paul Simon som fortsätter i Australien och Nya Zeeland nästa år.

Med en karriär som sträcker sig över 30 år och med närmare 100 miljoner sålda album har han blivit en ikon i musikhistorien som påverkat och inspirerat många musiker.

Till sommaren inleder han sin soloturné med stopp i bland annat Tyskland och Danmark och 31 juli står han på Stortorget i Östersund.