Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningssägaren som blev oppositionens bästa vän

I måndags kväll kom Miljöpartiets avhopp från landstingsmajoriteten som en skräll.

Det var ändå ingenting mot den självrecension av samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som MP:s Anna Hildebrand levererade inför fullmäktige på onsdagen.

Hon dömde ut både sig själv och sina landstingsrådskollegor som otillräckliga. Personkemin har kanske fungerat, men politiskt fattas massor för att stärka landstingets ekonomi. Strukturgreppen har saknats. För lite har gjorts utifrån att ohälsotalen ute i länet stegras. Ledarskapet har brustit.

För sådana reflektioner fordras mod. Miljöpartiets tidigare landstingsråd levererade ett antal obekväma sanningar som måste ha skakat om ordentligt i de röda politikerleden. På några ögonblick krackelerade hela den grund på vilken den rödgröna politiska majoriteten vilat sedan valtriumfen hösten 2010.

Få politiker vågar kliva fram och erkänna misstag. Det kan vara kostsamt, inte minst inför en annalkande valrörelse. I så måtto går det uttrycka beundran för Anna Hildebrands och Miljöpartiets ställningstaganden.

Men när det kommer till deras politiska bevekelsegrund för avhoppet blir det svårare. De ville höja landstingsskatten med ytterligare 25 öre för att stärka ekonomin med 55 miljoner kronor inför 2014. Oundvikligt, ansåg MP, som inte ser en sportslig chans att annars få ordning på ekonomin.

Kring det går att ha synpunkter. För en ytterligare skattehöjning löser inte de strukturproblem som Anna Hildebrand själv pekade på, nämligen att mycket mer av stora förändringar måste göras för att få landstinget på fötter.

Socialdemokraterna vågade inte heller avkräva skattekollektivet mer. Här stod valet i vägen. För med en hypotetisk andra höjning på ett år, hade väljarna kunnat börja kverulera.

Vänsterns Mona-Lisa Norrman lindade inte ens in sitt nej till höjt skatteuttag. Hon erkände att inför en valrörelse var det inte politiskt gångbart. Hon som för ett år sen skrek högst om en 50-öring mer i skatt som då blev bara hälften, hukade nu inför Miljöpartiets krav, men Vänsterns hyckleri luktar bara makt, fast med fadd eftersmak.

Debatten var den mest spänstiga som hållits i forumet på mången god dag. Och eftermälet är solklart: Nu ligger spelplanen vidöppen inför nästa års region- och landstingsval.

Socialdemokraterna ligger pyrt till för att få regera i ytterligare en fyraårsperiod. Med Miljöpartiets avhopp och kritiska röst har de borgerliga fått sin kanske bästa valarbetare. Den majoritet vi har fungerar inte. Därför vore en förändring välgörande. Nu gäller bara att hålla grytan kokande.