Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara berättade om sina erfarenheter av hedersvåld

I samband med socialförvaltningens dag i Östersund föreläste Sara Mohammad om hedersrelaterat liv, mord och våld.

Birgitta Hylén, kvinnofridssamordnare på socialförvaltningen, tycker att det är viktigt att kunskapen om hedersrelaterat våld hela tiden uppdateras för att kunna se och hjälpa dem som är utsatta.

Hon kan inte säga hur många som lever ett hedersrelaterat liv i Östersund, men de har kontakt med flickor och gifta kvinnor som behöver hjälp.

– För ett par år sedan tyckte jag att det bara var ett par, men nu har vi haft mer fokus på de här frågorna. Det har kommit fler fall upp till ytan. Så det är fler i dag, men jag vet inte om det har ökat, säger Birgitta Hylén.

Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime riksföreningen, har själv erfarenhet av hedersrelaterat våld och vill dela med sig av sin personliga erfarenhet för att hjälpa andra. Hon tycker att det är viktigt att alla blir bättre på att läsa och tyda signalerna för hedersrelaterat våld.

– Kan man tyda signalerna kan man stoppa det i tid. Hade jag, eller vi, fått kontakt med Abbas Razaii hade han förmodligen fortfarande varit i livet i dag. Signalerna var så tydliga, säger Sara Mohammad.

Under föreläsningen pratade Sara om kampen mot brott mot mänskliga rättigheter och om hur det är att leva ett hedersrelaterat liv. Hon pratade även om definitionen av heder, och hur det ser ut i Sverige och resten av världen.

– Det finns positiv och negativ heder, den negativa kretsar kring kvinnans kön som blir det centrala för männens heder. Könet är det viktigaste, farligaste och smutsigaste hos kvinnan, berättar Sara Mohammad.

– Om en kvinna har sex innan bröllopet, eller utanför äktenskapet, smutsar hon ner hela släktens heder. Då måste familjen återställa hedern. Om männen vet, eller i vissa fall bara misstänker, att det har skett är det hedersmord som gäller, fortsätter hon.

Sara Mohammad har varit i kontakt med ett par i Östersund där riskbilden för hedersvåld har funnits, men i nuläget har de fått hjälp.

I mars startade ett samarbete mellan länsstyrelsen i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten för att skapa spetskompetens kring hedersrelaterat våld.

De kommer att träffas vid fem tillfällen för utbildning och första träffen var i början av mars i Luleå.

– Vi har blivit bättre, men behöver lära oss mer, säger Birgitta Hylén.

Polisen, åklagarmyndigheten, frivården, sjukhuset, elevhälsan, integrationsservice, brottsofferjouren och kvinnorjouren, bjöds in till socialförvaltningens dag för att få kompetensutveckling i ämnet hedersrelaterat våld.