Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara flyttar och stänger sitt galleri

I helgen öppnas ännu en utställning på Galleri Johangården i Hoverberg - vilket också blir avslutning på en kort men uppskattad verksamhet.

– Familjen flyttar till Husqvarna av privata orsaker. Det har varit jättekul att driva galleriet, men nu stänger vi och huset återgår till att bli privatbostad.

Det säger Sara Magnusson, som öppnade verksamheten i höstas och redan har hunnit genomföra elva utställningar, som haft gott om besökare.

På lördagen öppnar det som blir hennes sista utställning, med värmländske konstnären Hans Westlund, som visar målningar och teckningar med diverse fantasifulla djur och figurer.

– Jag målar främst i akryl men också i tusch och det jag visar är fantasidjur och lite gubbar, berättar han.

Elaka hundar och även speciella figurer av olika slag.

Hans har gått konstutbildning på folkhögskola och har därefter lärt sig genom egna misstag, som han uttrycker saken.

– Tidigare har jag jobbat som mentalskötare, men sedan tio år har jag satsat seriöst på konsten hemma i Munkfors.

Bilderna är både i stora och små format, Hans gillar att blanda både teknik och motiv, han tycker också det är kul att ställa ut i norra delen av Sverige, vilket han inte gjort tidigare.

Sara träffade på Hans vid ett besök i Värmland, annars hittar hon sina utställare via Facebook:

– Där finns ett stor tutbud och jag har kollat den vägen vilka jag tycker passar mig.

Själv är hon ursprungligen från Hälsingland och är utbildad socionom, men även textillkonstnär:

– Jag har alltid haft en dröm om att öppna galleri och när jag flyttade ihop med min sambo i fjol här så kunde jag förverkliga detta.

Sara har passat på att visa en del egen textilkonst och måleri sedan hon öppnade galleriet förra hästen, men också en rad andra konstnärer och olika uttryck:

– Jag har velat ha bredd och allra roligast har det nog varit med mina samlingsutställningar, där har bredden varit som mest påtaglig.

Och publiken?

– Vi har inte sålt så mycket som jag hoppats, men intresset har varit stort och vi har fått mycket uppmuntran. Däremot tycker jag ortsborna lyst med sin frånvaro, det är nu när vi ska sluta som vi får höra att vi varit viktiga. Men det tar nog tid att etablera sig.

Sara Magnusson har inga konkreta planer på att öppna galleri i Husqvarna, nu ska hon jobba som socionom:

– Men på sikt vore det såklart kul att kunna visa konst igen.

• Utställningen ingår också som en del i "Vidunderliga dagar" som pågår hela helgen med allt från Landart till utställningar och musik i olika former med start på ördagen.

På söndag 15.00 ges bygdespelet ”Silversmycket” på Bergs Hembygdsgård och 18.00 är Hoverbergsgrottan spelplats för ”Hoverbergsgubben och Huldrans sång”, med både eld, dans och musik, följt av familjeföreställningen ”Stackars barn” där Allan Edwall tolkas av Jämtlands Kulturkompani.