Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Olsson

Sara Olsson, född Gudmundsson, föddes och växte upp på gården Högstorp i Svenstavik. Hon var nummer fem i en syskonskara av sju.

Sara gick i små- och folkskolan i Svenstavik och började arbeta tidigt, vilket var vanligt i den generationen. Hon tjänstgjorde bland annat i prästgården och i en butik i Åsarna. Under andra världskriget arbetade hon hos Lantmanna i Mörsil.

År 1947 ingick Sara äktenskap med Jonas Olsson. De bosatte sig i Hoverberg och arrenderade en gård som de brukade tillsammans med Jonas hemgård, vilken de sedermera köpte och flyttade till.

Tillsammans fick de två söner.

Parallellt med arbetet på gården var Sara en mycket aktiv föreningsmänniska, bland annat engagerade hon sig i hembygdsföreningen och i Centerns kvinnoförbund.

Ett av Saras stora intressen var vävning. Hon vävde mängder av mattor, dukar och bordslöpare.

I slutet av 60-talet lades jordbruket ner och Sara började arbeta utanför hemmet, bland annat som kontorist och på Ica-hallen i Svenstavik.

Sara var fysiskt mycket vital och aktiv och tyckte mycket om skidåkning och promenader.

Hon bodde efter sin makes bortgång själv på gården ända fram till de sista tre åren, vilka hon tillbringade på Berggården respektive Myltblomman i Svenstavik, där hon fick mycket god omvårdnad.