Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara ser feminismen som en möjlighet att få vara sig själv

När Internationella kvinnodagen, 8 mars, kom till för över 100 år sedan var kvinnlig rösträtt den absolut viktigaste frågan. För 20-åriga feministen Sara Chi (Sahlin) är det förstås helt andra frågor som är viktiga i dag. Mellan 4 ögon berättar hon att hon själv har trott att feminister var arga och rabiata kvinnor, men att hon nu ser feminism som en möjlighet att få vara sig själv, bortom könsnormer och ideal. Och hon önskar en bättre sexualundervisning i skolorna. Text: Gunnel Edvardsson Foto: Johan Axelsson

Annons

Betyder Internationella kvinnodagen, 8 mars, något för dig?

– För mig är det en dag som är till för att belysa att kvinnor har det lite svårare än män. Och att vi fortfarande har en bra bit att gå när det gäller jämställdhet.

Kommer du att göra något särskilt den dagen?

– Vi får se. Vi som försöker få igång Feministiskt Initiativ, FI, kommer i alla fall att dela ut foldrar om en stor nordisk kvinnorättskonferens och festival i Malmö i juni.

Vad betyder feminism för dig?

– Jättemycket! Framför allt ser jag den som ett verktyg att föra samhället framåt. För mig innebär den också att man kan vara sig själv, bortom könsnormer och ideal. Det finns de som har fördomar och tror att feminister är håriga, arga och rabiata kvinnor, men det är ju inte så! Många, som jag, använder smink och tycker inte om hår på kroppen. Jag ser det som att det finns fler valmöjligheter med feminism än utan den.

Hur har du kommit fram till att du är feminist?

– Det började på gymnasiet när jag hade en partner som gillade Gudrun Schyman och hade feministiska böcker. Jag skrattade nästan åt det och hade väl samma fördom som många andra, att de där är ju bara arga och konstiga. Men vi pratade om feminism då och då och sedan har det bara rullat vidare. Jag blev medlem på Twitter och började följa feminister där, jag läste bloggar, artiklar, olika teorier och började lyssna och ta till mig. Till slut kom jag på att jag börjat använda samma retorik som de. Och jag tycker feminism är en bra grej.

Det finns en bild av att det är problematiskt att vara ung tjej i dag. Har du upplevt det så?

– Ja, det är problematiskt. Det är svårt att hitta rätt, det är svårt att lita på folk om man inte lär känna dem riktigt väl först och det svårt att bli placerad i det fack som är att vara tjej. Du ska vara på ett visst sätt, du ska ha en viss typ av kläder på dig, du ska vara enligt mallen – annars är du konstig och hamnar utanför.

Ditt intresse har nu lett fram till att du är med och vill skaka liv i FI här. Hur går det?

–Vi har bara haft två officiella träffar. Det är lite trögt så här i början, mest kanske för att FI varit vilande några år. Men vi har sagt att vi ska försöka träffas regelbundet och försöka hitta på någon aktivitet tillsammans.

Varför har du engagerat dig där?

– Jag tycker inte de andra partierna tar upp feminismen tillräckligt mycket. Jag hoppas och tror att FI kommer in i riksdagen i höst och då hoppas jag att det innebär att de andra partierna skärper sig och tar kvinnors problem och hälsa på allvar.

Du har också ett stort konstintresse?

– Ja, jag har alltid tyckt om att pyssla och måla. När jag gick gymnasiet såg jag reklam för "Konst för tjejer" på Tingshuset och vågade mig dit till slut. Det var annorlunda på något sätt, ju mer jag lärde känna de som var med desto roligare blev det. Det var som ett rum skyddat från allt annat, man fick ta plats och fick vara sig själv. Det spelade ingen roll om det man gjorde var fult eller fint, så som man hade lärt sig att bild skulle vara på högstadiet. Utan mer "Bra, coolt att du gjorde det här". Man fick finnas till lite mer helt enkelt.

När "Konst för tjejer" lades ned fortsatte ändå ett gäng?

– Vårt lilla gäng, som tyckte "Konst för tjejer" var en skitbra grej och en fristad för oss, kände att vi inte bara kunde lägga ned. Så vi fortsatte själva och bildade föreningen Konztverket för drygt ett år sedan.

Driver ni det i samma anda, alltså enbart för tjejer?

– Ja, för alla som identifierar sig som tjejer.

Vad betyder det?

– Att man inte behöver ha en snippa för att komma hit, utan om du känner dig som tjej så är du välkommen.

Men är det inte bra om tjejer och killar jobbar tillsammans?

– Jo, det är ett slags mål med det här. Men just nu funkar det inte riktigt, eftersom det är normaliserat att killar ska ta mer plats. Då kan man bryta det genom att skapa ett rum för bara tjejer och låta dem ta plats och utvecklas i fred.

Vilka är de viktigaste fråg-orna för unga tjejer i dag?

– Jag skulle vilja att det fanns mer undervisning om sex och själva könet. När jag gick högstadiet visste jag knappt var klittan fanns, jag trodde klitoris och kissröret var samma sak. Det är lite märkligt att inte veta var delarna sitter på kroppen. Det borde också finnas mer i sexualundervisningen än att trä en kondom på en banan eller frigolitsnopp.

– En annan viktig fråga är att komma ifrån utseendehetsen, den tror jag plågar ganska många tjejer. Vi blir matade med reklambilder av hur tjejer ska se ut och om man inte passar in i den mallen är det svårt att bygga någon slags självrespekt och självkänsla. Det är en viktig grej för unga tjejer att kunna hitta sig själv och vara trygg i det.

Tjejer är väl också ganska bra på att pressa sig själva och vara väldigt duktiga?

– Det håller jag med om. Tjejer har förväntningar på sig att vara duktiga i skolan, medan man accepterar att killar kan vara lite stökigare eftersom killar är kill-ar. Redan som barn får man lära sig att lärare och vuxna säger: "Kolla hur Sara sitter still och är duktig". Då lär man sig att det är bra och fortsätter på det spåret.

Hur ska man komma tillrätta med det då?

– Jag tror inte det hjälper med något lagförslag. Däremot tror jag på utbildning i genus så att lärare och vuxna lär sig se könsroller. Då kan man motverka att de lägger de gamla könsrollerna på små barn. Och även på vuxna. Duktig är verkligen ett ord jag avskyr!

Vad skulle du helst vilja ändra på i samhället om du hade makten?

– Jag skulle ändra på normerna, facken eller mallarna som man måste passa in i och sudda ut gränserna för hur man ska vara som tjej eller kille. Jag skulle radera alla förtryck – och så bara PSCHUOOOO … så är vi på ett helt jämställt plan. Det finns inget som heter olika lön för samma jobb, eller övergrepp, eller att bli ofrivilligt tafsad på på krogen. Man skulle respektera varandra oavsett ålder, kön, etnicitet, läggning ….allt!

Sara Chi (Sahlin) tillhör ett gäng kvinnor som försöker få igång FI, Feministiskt initiativ, igen. Hon är också aktiv i Konztverket, som en grupp från Konst för tjejer start-ade. För henne är feminismen ett verktyg för att föra samhället framåt, men också en möjlighet att få vara sig själv,

Artikeln är från ÖP:s systertidning 100 procent Östersund.