Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongen tog slut innan den ens börjat

/
  • Emmelina Jansson fick i lördags lämna sjukhuset. Hemma stapplar hon nu runt på kryckor vilket hon kommer att göra i sex veckor till.

Frösö- spelaren Emmelina Jansson blev svårt skadad på Domarcupen. Med dubbelt benbrott och fyra operationer är säsongen över.
Hemma i lägenheten berättar hon om de jobbiga dagarna på sjukhuset, framtiden och de stöttande lagkamraterna.

Annons

Premiären för länsfotbollen kryper allt närmare. Frösöns damer kommer att spela sin första match 1 maj hemma mot ÖDFF. Ett datum som Emmelina Jansson sett fram emot under en längre tid. Men det är ett datum som hon nu ser på med blandade känslor. Att hon kommer att vara på plats är dock inget att diskutera.

– Det känns så snopet och just nu är det väldigt tungt. Men jag kommer absolut att vara med på premiären och peppa. Jag skulle inte vilja sitta hemma och inte veta vad som händer, säger Emmelina Jansson.

I lördags fick 21-åringen lämna Östersunds sjukhus. Hemma i ettan på Prästgatan handlar det nu om att skaffa nya rutiner i vardagen. Tillbakalutad i trästolen framför tv:n berättar hon om den där fredagskvällen för snart två veckor sedan på Jämtkraft Arena. Det var en sen match och det återstod ungefär tio minuter. Emmelina sprang på en djupledsboll strax utanför straffområdet.

på att jag skulle vara först. Jag var helt fokuserad på boll-en men ser att målvakten rusade ut. Precis när jag skjuter med högerbenet så kapar hon mitt vänsterben. På en sekund förstod jag att hela säsongen var körd och då blev jag väldigt ledsen, säger Emmelina Jansson.

En situation som hon har tänkt mycket på den senaste tiden.

– Jag drömmer om den och försöker förstå vad som hände. Man går igenom hur skulle jag kunnat gjort annorlunda, skulle jag skitit i bollen? Det var en ren olyckshändelse, yttersta oturen.

direkt att benet var av och hon berättar att foten bara hängde.

Både sken- och vadbenet var av och hon fick göra två operationer på lördagen då spikar sattes in i benet.

Sedan blev det komplikationer. Hon tvingades göra två snitt i benen på grund av för högt tryck i musklerna i vaden.

Efter ytterligare två operationer fick hon lämna sjukhuset i lördags. Nu väntar en lång rehabiliteringsperiod. Att komma tillbaka till fotbollsplanen är hon helt inställd på. Frågan är bara när.

är väldigt optimistisk, men jag skulle vilja spela de sista matcherna. Även om det inte blir så är det en drivkraft att ha det i tanken. De har sagt att det är sex månader utan fotboll som gäller, men jag kommer att köra stenhårt med sjukgymnastiken.

Även om det här är den första riktigt tuffa skada Emmelina varit med om, är hon medveten om att en tuff period väntar.

– Fotbollen har blivit ens identitet. Man tränar fyra–fem gånger i veckan så det tar upp en stor del av ens liv. Jag vet inte vad jag ska fylla den luckan med och det kommer att bli en tuff prövning.

som bor i Örebro, och hennes pojkvän från Västerås har varit upp till Östersund och stöttat.

– Det är lite tungt när de bor så långt bort en sån här gång, så det var skönt att de kom. Men jag har fått så många bra vänner i stan. Telefonen har ringt hela tid- en och laget har varit och besökt mig, de försöker lätta upp och skoja.

Mer läsning

Annons