Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på biodrivmedel

Lennart Ledin (FP) visar på ett utmärkt sätt (Åsikter 3 oktober) dumheten som Östersunds maktallians visar i biogasfrågan. Östersund och andra kommuner ska naturligtvis samverka med de initiativ som tas i länet, till exempel Hammerdals biogasprojekt.

Vi bör som en vidareutveckling etablera en anläggning för framställning av DME-diesel eller metanol. Vi kan etablera ett centrum för storskalig produktion av biodrivmedel, ett bioraffinaderi, dit både biogas och syntesgas från lokala anläggningar för förgasning av bioråvara från skog och mark levereras.

Varför inte på förra laminatfabrikens område i Brunflo? Det ligger perfekt ur transportsynpunkt och kan knytas ihop med fjärrvärmenätet.

På orter med fjärrvärmeverk kompletteras dessa med anläggning för förgasning av skogsråvara och andra kolväterika råvaror, till exempel hushållssopor. Överskottsvärmen från förgasningsanläggningen går in i fjärrvärmesystemet. Den koncentrerade utvunna energiprodukten, till exempel pyrolysolja, transporteras till bioraffinaderiet.

Biogas och orenad metangas från alla länets enskilda avloppsbrunnar och kommuners reningsverk kan också tillföras, liksom etanol från HMAB i Sveg. I bioraffinaderiet kombineras alla dessa råvaror och valfri produkt kan tas fram.

De olika tänkbara lösningarna för biodrivmedel – biogas, etanol, metanol, DME, vätgas, etcetera, ska inte konkurrera. De ska kombineras för att kunna förse flera olika tekniska lösningar med drivmedel.

För några år sedan fanns långt gångna planer att etablera en pappersmassefabrik i länet. Ett bioraffinaderi liknar tekniskt sett lite grann en sådan satsning.

Om vi då var beredda att satsa någon miljard på en storskalig industri som befinner sig lite i utförsbacke, ska vi då inte kunna satsa ungefär samma kapital på en storskalig framtidsindustri för biodrivmedel? Den skulle skapa hundratals bestående arbetstillfällen och generera miljarder i länet.

EU har tidigare uppmanat skogrika länder som Sverige att satsa på metanolproduktion. Tidigare i år har Kungl. Vetenskapsakademin förklarat att metanolsatsning är lämpligt i Sverige. Vår energiminister har sedan anammat detta och ser möjligheterna. Vem ska ta ledningen? Vi kan inte vänta på varandra.

Sverige ska vara fossilbränsleoberoende 2030. Då bör det väl inte finnas några bensin- och dieselbilar i trafik, om 16 år. Det innebär att vi måste sluta sälja dem inom något år och sätta fart nu. Vad gör länsstyrelser, regioner och kommuner? Man diskuterar oupphörligt strategier, innehållande till exempel ökad satsning på kollektivtrafik, uppmuntrar cykelåkning, etcetera. Bra, men något mycket större måste ske!

Det här är satsning på utveckling av glesbygd och miljö. Det är ju traditionellt Centerns och Miljöpartiets område. Var finns visionerna? Har C och MP i Östersund sålt ideologin för en plats vid makten?

P-O Olsson (FP) Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel