Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på nytänkande i sjukvården

Efter 92 år vid makten och återigen över 100 miljoner minus i kassan, säger den sittande majoriteten att den är nöjd. Det enda som finns att betala räkningarna med är de sparade pengar som sinar fort.

Återigen går de till val på samma koncept som alltid. Ingen plan längre än till september, ingen plan för ekonomin, ingen ledning. Vill den socialdemokratiska majoriteten bara åt makten? Vi undrar vad ni vill med sjukvården, primärvården, folkhälsan och den regionala utvecklingen?

I en artikel i ÖP (4 juni) säger Ann-Marie Johansson (S), talesperson för primärvårdsfrågor: "Men vårdvalet är inte en lösning för glesbygden, där bor få. Man kan aldrig lita på marknadskrafterna när man bor i en glesbygd".

Johansson väljer att blunda för de goda exemplen med Nya Närvården i Hoting och Fjällhälsan i Hede. Är de inte goda nog för Johansson? Hon väljer också att blunda för det faktum att Centerpartiet föreslog mer pengar till de glesare befolkade delarna av länet, det förslag som hon själv var med och avslog.

Socialdemokraternas politik i landstinget har hämmat tillväxten, utarmat landsbygden och brister i framtidstro.

Det visar sig när landsbygdsatsningar avslås, goda exempel förbises och bristande framtidstro får vara underlagen till besluten. Det visar sig när mer pengar läggs in i Östersunds sjukhus och primärvården får mindre.

Vi som centerpartister vill att Region Jämtland Härjedalen ska ge oss, våra vänner, vår familj och alla andra som valt att bo i länet ett rikare liv.

Det ska finnas möjligheter att besöka hälsocentralen inom en rimlig resväg. Vi måste ha reella förutsättningar för att människor ska kunna bo kvar och satsa på landsbygden. Vi måste skapa förutsättningar så att fler väljer att bo på landsbygden och då måste vi pröva nya vägar.

Exempelvis så skulle mobila vårdteam som mammografibussen vara en lösning för att möta barnfamiljer och äldre som mest är i behov av hälsocentralen. Men även ny teknik måste våga testas, som till exempel videosamtal med läkaren, i stället för att resa Sveg–Östersund 36 mil tur och retur. Det är smarta, mer hållbara lösningar, nytänkande helt enkelt.

Genom nytänkande och framtidstro finner vi enkla lösningar för framtidens sjukvård i vår region, det gör det enklare och bättre för människorna i vår region.

Du har helt fel Ann-Marie Johansson, det bor tillräckligt med folk på landsbygden för att vi ska kunna ge dem både valfrihet och sjukvård. Marknadskrafterna finns i glesbygden, det gäller bara att skapa förutsättningar för att låta nytänkande lösningar växa.

Elin Lemon (C)

Herrö/Sveg, kandidat för regionfullmäktige

Jörgen Larsson (C)

Frösön, kandidat för regionfullmäktige

Eva Hellstrand (C)

Undersåker, kandidat för regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel