Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på solceller

Nu rasar kärnkraftsdebatten. Både Centern – före detta motståndare till kärnkraft – och Kristdemokraterna med undantag av Europaparlamentarikern Anders Wijkman sjunger nu kärnkraftens lov. Folkpartiet ska vi bara inte tala om!

I Åre kommun där jag bor, är folkpartiets representant en svuren motståndare till vindkraft, som enligt henne är störande. Skidliftar och kabinbanan till Åreskutans topp är däremot helt okej!

Då jag frågade hur hon skulle ställa sig till uranbrytning i Åre, blev svaret att det skulle inte vara några problem, bara det sker på miljövänligt vis! Man tar sig för pannan!

Nu är ju inte våra kärnkraftskramande politiker ensamma om den här åsikten. Även tunga företrädare för fack och industri försöker övertyga oss om, att utan kärnkraft så kommer vi att ohjälpligt halka efter de länder som nu satsar på utbyggnad av kärnkraften!

Men varför satsa på kärnkraft? Uran – liksom oljan – kommer också att ta slut men problemen med avfallet får vi leva med i evigheter!

Nu finns det ett miljövänligt alternativ som märkligt nog aldrig nämns i debatten. Nämligen solceller som omvandlar solenergin till el och som kan transporteras långa sträckor som likström med små energiförluster! (En teknik utvecklad i Sverige.)

För de fattiga länderna i Sahara skulle det betyda välstånd och arbetstillfällen. Vi i Europa – och övriga världen – skulle kunna avveckla kärnkraften och oljeberoendet. Så vad väntar vi på?

Eftersom statliga Vattenfalls ledning tydligen består av en samling män utan visioner så bör de bytas ut!

Alla vi som inte delar Vattenfalls ”visioner” ska naturligtvis söka de här lediga jobben i Vattenfall. Vi kommer givetvis jobba för en tredjedel av lönen och utan eventuella bonusar!