Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på vindkraft och på Borgvattnet

Annons

I Ragunda kommun och i byarna runt Borgvattnet planeras det att göras en av landets största vindkraftsatsningar, med början redan hösten 2009.

SSWAB (Statkraft–SCA) har klart deklarerat att man är beredda att lämna återbäring, så kallat bygdemedel, till de berörda byarna. Pengar som ska användas till långsiktiga investeringar i de berörda byarna, och en långsiktig investering är väl att satsa på våra barn.

Pengar från dessa mervärden skulle då även kunna användas till att stödja skolan och barnomsorgen. Förutom mervärden kommer vindkraftsbyggandet att ge cirka 40 årsarbetstillfällen och under byggtiden 100–120 arbetstillfällen, och bygget kommer att pågå under cirka 8–10 år.

Detta är det mest positiva som hänt våra byar och kommuner sedan vattenkraftens utbyggnad. En stor inventering görs ute i byarna för att hitta hus och gårdar till försäljning, eller hus att hyra under byggtiden. Men då väljer våra politiker att stänga skolan och ta bort barnomsorgen samtidigt som vi försöker få människor som arbetar med vindkraften att bosätta sig i dessa byar.

Om Ragunda kommun ska leva vidare måste våra politiker börja tänka på hela vår kommun, och inte bara på Hammarstrand och Stugun.

Ett beslut att lägga ner skolan och barnomsorgen i Borgvattnet och sedan anställa en kultursamordnare, detta beslut är ett hån mot oss som bor ute i byarna

Vilken ung barnfamilj i Stugun eller Hammarstrand skulle vilja åka sex–sju mil varje dag för att lämna barnen på dagis? Detta är vad våra politiker kräver att vi i Borgvattnet ska göra. Skulle vilja se Urban Dahlgrens konsekvensbeskrivning.

Nu har vi med hjälp av vindkraften möjlighet att planera för långsiktiga satsningar, ett fortsatt boende och stimulera till inflyttningar och företagssatsningar. Missa inte detta tillfälle, och ni folkvalda politiker sluta bråka och börja samarbeta, ni drar ett löjes skimmer över hela kommunen.

Tänk på att många av oss som bor ute i byarna inte arbetar där, men vi bor och betalar skatt till Ragunda kommun, och nu gör ni allt för att vi ska ta sista steget och flytta från kommunen.