Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på ny företagsidé

Veterinären och naturbruksläraren Astrid Borg vågar ta klivet. Hon satsar på en ny företagsidé och bygger samtidigt lokaler på 280 kvadratmeter.

– Vad ska man göra med sitt liv? Jag har kommit till den åldern, 43 år, när man funderar över saken. Och nu har jag gjort mitt val.

Astrid Borgs företag heter Silverforsens som står på fyra ben: Veterinär, kennel, stuteri och utbildning.

– Om allt går enligt planerna ska det nya stallet med väl tilltagna boxar, veterinärmottagning, varmgarage och andra lokaler stå klart till midsommar.

Det kommer att kosta runt 2 miljoner kronor.

– Jag har fått 40 procent i investeringsstöd. Det var en förutsättning för att få banklån.

Hon betonar att byggnaden ska vara så praktisk och miljövänlig som möjligt.

– För uppvärmningen gäller pellets och solfångare. Som strömedel kommer torv att användas. Och för att undvika gifter blir det staket och stängsel av sibirisk lärk.

Astrid Borg, som kommer från Grythyttan i Västmanland, bor i Röde utanför Alsen. Hon flyttade till bygden efter att ha tagit veterinärexamen i januari 1994.

– Jag vikarierade först som distriktsveterinär och hade också en liten egen smådjursmottagning. Då var jag också stuteriveterinär under några år.

Men sedan Astrid fick barn har hon främst arbetat på naturbruksgymnasiet i Ås som lärare och ansvarig veterinär för skolans djurhus med exotiska djur. Hon tog naturbrukslärarexamen 2001 och är sedan dess behörig lärare.

– Egentligen älskar jag yrket. Men efter 13 år i lärarrollen är det dags att prova något annat.

Åtminstone i början är hon tjänstledig på halvtid från lärarjobbet.

Hon kommer nu att utöka sin veterinärpraktik för i första hand hundar, katter och andra smådjur.

– Men jag ska också ha en ambulerande hästpraktik. Och även ta emot hästar för enklare ingrepp samt dräktighets- och tandundersökningar.

Hos Astrid Borg kan man nästa år även seminera sitt sto med fryst sperma.

Hennes stora hästintresse, som funnits sedan barnsben, har gått i arv till dottern Sara, 11, som tävlar med familjens två ponnyer. Halvblodsstoet Kerrie Ek ska göra treårstestet i maj.

– Sedan ska hon betäckas. Men hingstvalet är inte lätt. Det finns många bra hingstar.

Målet är att sälja, föda upp, utbilda och tävla med hästar som har internationellt gångbar hoppstam.

I snart 15 år har Astrid Borg haft pointrar.

– När jag var gift med Johan Bromée lärde jag mig mycket om hundar. Han växte upp i en riktig hundfamilj.

– Jag jagar gärna fågel och har på egen hand fortsatt med uppfödning. Surjämtens Katla kommer att få valpar vilken dag som helst. Det är fjärde kullen.

Astrid Borg är en företagsam kvinna som vågar satsa i nödens år 2009.