Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar stort och dyrt på välkomstskyltar

Det kommer att synas när gränsen till Härjedalen passeras. Vid infarterna till kommunen ska jätteskyltar upp för information. Bara uppsättningen beräknas kosta 2,2 miljoner kronor.

Annons

Härjedalens kommunfullmäktige har tagit ett beslut att fräscha upp sitt skylt- och designprogram. Det innebär bland annat att kommunens logotype ses över samt vilka färger kommunen ska använda. I programmet ingår allt från ändring av loggan på kuvert till att sätta upp stora välkomst- och informationsskyltar.

Vad kalaset kostar finns däremot inget underlag för och någon budget är inte gjord över den totala kostnaden.

– Det finns ingen budget och det är inte så mycket pengar avsatta hittills, bekräftar kommunens ekonomichef Ola Regnander.

Avdelningen för arbete och aktivitet har tillverkat elva välkomstskyltar och även ett antal informationstavlor som ska sättas upp på rastplatser runt om i kommunen. Till själva tillverkningen finns inga medel avsatta och ej heller till kostnaden för att sätta upp skyltarna vilket är en dyr historia. Samhällsbyggnadsnämnden begär därför ett tilläggsanslag på 2,6 miljoner kronor från kommunfullmäktige.

– Varje skylt väger cirka 600 kilo och de måste förankras väl. Vindfaktorn har en avgörande betydelse för hur konstruktionen ska göras säkerhetsmässigt, konstaterar Ulf Hansson som arbetar med projektet och har gjort en kostnadsberäkning.

Den beräknade kostnaden för uppsättning ligger på 2,2 miljoner kronor, utöver detta ansöker nämnden om 400 000 kronor för att renovera tio stycken redan befintliga skyltar.

– De få siffror som finns är anslag till investeringar för trafikskyltar vilka beslutades 2009 och 2012. Den totala summan är 260 000 kronor. Det finns ingen investeringsbudget för skylt- och designprogrammet men däremot en driftbudget vilken ska täcka kostnader bland annat för att ta fram den nya designen, berättar Ola Regnander.

De summor som finns är avsatta under åren 2011 till 2013 och uppgår tillsammans till 1 150 000 kronor.

– Dessa är tagna från bygdemedel, näringslivsstöd samt från det samiska förvaltningsområdet då skyltarna även ska finnas på samiska.

– Hittills har programmet kostat cirka 600 000 kronor, det mesta går att härröra till framtagandet av designen, säger Ola Regnander som medger att det är ovanligt att ett så pass stort projekt inte har en beräknad budget.

Vad kostnaden för tillverkningen av skyltarna ligger på har inte nått kommunens ekonomikontor ännu och den är inte medräknad i de 2,6 miljoner kronor som samhällsbyggnadsnämnden begär i tilläggsanslag.