Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningar på skidstadion snart uppe i 150 miljoner

Notan för att uppgradera Östersunds skidstadion växer. Pågående investeringar beräknas kosta minst 55 miljoner kronor innan de står klara 2015. Då har det satsats närmare 150 miljoner sedan början av 1990-talet. Syftet? Att locka hit fler internationella tävlingar och få till en arena i världsklass.

Kultur- och fritidsnämnden har kartlagt de investeringar som har genomförts på Östersunds skidstadion under de senaste decennierna. Enligt beräkningarna har det sedan 1993 satsats 148 miljoner kronor på stadion, varav drygt hälften har tagits ur den kommunala kassan. Resten är finansierat med EU-medel samt statliga pengar.

– Det handlar i huvudsak om investeringar för att kunna arrangera stora tävlingar, säger Liselott Johansson på nämndens kansli.

Bakom siffrorna gömmer sig poster som läktare, sekretariat, skidbroar, belysning, vallabodar, kommunikationslösningar och snölagringsprojektet "Tidig och säker snö". Sedan i somras är de senaste åtgärdsplanerna i gång. Nödvändiga för att Östersunds skidstadion ska hänga med i den framtida kampen om nya internationella tävlingar och uppfylla kraven från IBU (Internationella Skidskytteförbundet).

Bengt Gryckdal, kommunens projektledare för byggnationerna på stadion, berättar att man hittills bland annat hunnit; flytta skjutvallen några meter ner mot sjön, satt upp nya skjutmål med ny elektronik, förhöjt, jämnat av och breddat stadionplatten samt byggt en gångtunnel för aktiva mellan innerplan och "Mediahuset" som nu växer upp intill skjutbanorna.

Knappt hälften av de 55 miljonerna kommer att slukas av det nya "Mediahuset" som beräknas stå färdigt till sommaren. Ett rejält bygge på 1 700 kvadratmeter fördelat på tre plan. Under tävlingsveckorna är det tänkt att bottenplanet ska fungera som antidopinglokal medan de övre våningarna ska användas av media.

– Det är väl tilltaget för att klara de krav som ställs under en världscuptävling, säger Bengt Gryckdal.

Under större delen av året, då det inte arrangeras tävlingar på skidstadion, är tanken att detta ska bli områdets naturliga utgångspunkt. Här ska framtida besökare hitta all information för att nyttja området; tydliga portaler och kartor ska guida till rätt spår, en digital skärm visa den senaste informationen om spårdragningar och snöförhållanden och i husets bottenplan ska det finnas omklädningsrum, dusch och bastu för allmänheten.

– Det blir en ny knutpunkt för hela området. Nya "Utsikten" kan man säga, förklarar Bengt Gryckdal.

Våning två ska hyras ut som idrottshall:

– Det är en stor öppen yta lämplig för kampsporter eller liknande sporter som inte kräver redskap.

Husets översta våning hoppas kunna hyras ut som konferensutrymme och möteslokal.

Nästa års stora projekt blir att bygga en andra snölagringsplats, en flytt av Vallabyn ner mot Litsvägen samt bygge av skidbroar som möjliggör längdskidtävlingar.

– Vi är ju redan nationalarena för skidskytte. Efter skidbroarna och utjämningen av stadionplatten så är anläggningen även anpassad för längdskidtävlingar. Vi har haft en löpande dialog med skidförbundet vilket vi inte har haft tidigare. Förhoppningsvis får vi se Northug och de andra tampas här framöver.

Exakt vad som kommer att fixas under 2015 återstår att se.

– Det finns en lång lista, men det är inte prioriterat ännu, säger Bengt Gryckdal.

Utöver pågående investeringar ser kommunen över detaljplanerna för området mellan Genvägen, ÖSK-vägen och skidstadion. Målsättningen är att få till en ny väg och en bättre entré upp till skidstadion via "Fryshustomten". Samtidigt tänker man sig att öppna upp för bostadsbyggande på markerna intill vägen och tillåta kommersiell verksamhet inom området. Men det arbetet är ännu i sin linda.

– Vi har bara gjort grova skisser. Det tar nog åtminstone två år innan vi har en ny entré. Planprocessen tar åtminstone ett år, sen ska det lösas in mark och byggnader rivas innan en ny väg kan byggas. Om det nu blir verklighet, säger mark och exploateringschef Anne-Katrin Ångnell.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.