Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningen på biokombinatet går på sparlåga

Sedan flera månader står provanläggningen för att tillverka etanol i Sveg stilla. Dessutom drar sig det kinesiska bolaget Dragon Power ur som huvudfinansiär.

Annons

– Det stämmer att vi inte har någon fysisk aktivitet i Sveg. Men det betyder inte att planerna på ett biokombinat är lagda i malpåse, säger Karl-Erling Trogen, styrelseordförande i NBE Sweden som drivit projektet.

Jättesatsningen som skulle ge 300 nya jobb i Sveg har stannat upp. Idag är det ingen verksamhet alls i den försöksanläggning som invigdes för tre år sedan. Anläggningen invigdes under pompa och ståt men nu är frågan om blir något annat de tomater som odlades som blir minnet av storsatsningen.

Försöksanläggningen kostade runt 50 miljoner kronor att bygga varav hälften bekostades av Energimyndigheten som utvecklingsstöd.

Miljödomstolen gav klartecken för att bygga en fullskalig anläggning i maj 2011 vilket innebar att det inte fanns något hinder för att starta bygget. Men det fattas pengar. Hela satsningen beräknas kosta någonstans mellan 2,5 till 3 miljarder kronor. Detta i samma veva som NBE Sweden,s majoritetsägare, kinesiska Dragon Power, inte vill pytsa in hur mycket pengar som helst.

– Kineserna har förklarat att de inte kommer att vara med som huvudfinansiärer. Men vår ambition är att driva projektet framåt och just nu arbetar vi med att ta fram ett underlag för finansiärer, säger Karl-Erling Trogen.

Det underlaget ska vara klart om några månader.

– Visst blir det en utmaning att lösa finansieringen. Men det viktigaste var att få alla tillstånd klara och när det gäller intressenter som vill gå in i projektet är vi naturligtvis beroende hur priset på alternativa bränslen, inklusive el, utvecklas.

NBE Sweden AB redovisade en förlust på dryga 7,5 miljoner kronor år 2010.