Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt gränser för exploatörerna

Prospekteringsföretag köar för att få utvinna uran, metaller, olja och gas ur Sveriges alunskiffrar – en verksamhet med konstaterat allvarliga miljökonsekvenser.

Ukrainakrisen och viljan att minska importberoendet från Ryssland får inte leda oss vilse. Den riksdag som styr Sverige efter höstens val måste åstadkomma en minerallag som prioriterar långsiktig hållbarhet framför kortsiktiga vinster!

Den pågående krisen i Ukraina har bidragit till en intensifierad diskussion om hur Europa ska göra sig mindre beroende av främst gas, men även olja och uran, från Ryssland.

Storskalig utvinning av fossil skiffergas i USA har på bara något år ritat om den energipolitiska världskartan, vilket har fått några av EU:s politiker att fundera på om ”undret” kan upprepas här.

Europas gastillgångar är dock mer svårtillgängliga än de amerikanska, och för Sveriges del har en ny rapport från SGU slagit fast att våra gastillgångar inte kan utvinnas med den amerikanska metoden.

Men omvärldens ögon har under många år riktats mot de alunskiffrar som utgör berggrund i stora delar av Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Örebro län, Jämtland, Västerbotten samt på Öland och Gotland.

I Sverige sker ingen sådan utvinning i dag, men här finns ett 70-tal beviljade undersökningstillstånd. Störst är intresset för uran, men även metaller, olja och gas finns med på prospekteringsföretagens önskelista.

Alunskiffern innehåller många åtråvärda ämnen, men i så låga koncentrationer att utvinning kräver enorma ingrepp. Det innebär stora och irreparabla skador i landskapet som består för oöverskådlig framtid.

Alunskiffern finns under våra bördigaste jordbruksmarker, därför omöjliggör brytning värdefull livsmedelsproduktion för många generationer framåt eftersom giftiga tungmetaller och radioaktiva ämnen frigörs. Risken för förorenade grund- och ytvattendrag är överhängande.

Tjugoåtta kommuner som berörs eller hotas har satt ner foten och kräver ett kommunalt veto mot prospektering av alunskiffer.

De nöjer sig inte med nuvarande veto mot brytning av uran, dels eftersom alunskiffer innehåller andra ämnen som kan vara brytvärda, dels eftersom redan prospekteringen lägger en död hand över annan utveckling i kommunen.

Naturskyddsföreningen och LRF vill ha ett förbud mot både prospektering och brytning av alunskiffer. Organisationerna vill också ta bort de särskilda fördelar gruvbolag har i prövningarna jämfört med andra industriella verksamheter och att tillståndsgivningen flyttas från minerallagen till miljöbalken.

Vid ett seminarium under Almedalsveckan diskuterar vi frågan tillsammans med gruvnäringen och företrädare för såväl regeringen som den rödgröna oppositionen. Vårt budskap är att det behövs ett nationellt uppvaknande.

Efter valet måste riksdagen stifta lagar som sätter rimliga gränser för exploatörernas framfart. Kortsiktiga vinstintressen och arbetstillfällen i några år får inte gå före klimathänsyn, långsiktig livsmedelsförsörjning och kommande generationers rätt till en giftfri miljö!

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, Olle Holmstrand, professor emeritus i hydrogeologisk miljöteknik, Carl Piper, jordbrukare och initiativtagare till "kommunuppropet"

Kommunstyrelsens ordförande i följande kommuner:

AnnSofie Andersson (S), Östersund, Karin Paulsson (S), Berg, Maria Söderberg (C), Krokom, Leif Nord (M), Åre, Lisbeth Lennartsson (C), Borgholm, Ulf Eriksson (C), Falköping, Magnus Björkman (M), Tomelilla, Kristina Bendz (M), Ystad, Andreas Svahn (S), Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel