Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt gränser och påverka era barns dryckesvanor

Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Valborg är en tidpunkt då våren tar sina första trevande steg mot sommaren och många ungdomar samlas för att umgås. Ofta är alkohol inblandat, vilket ökar risken för våld, kränkningar och olyckor.

Annons

Passa på att prata lite extra med din tonåring inför valborg. Säg öppet och ärligt att du inte tillåter att de dricker alkohol, inte hemma och inte med kompisar. Som tonårsförälder kan du göra skillnad. Och prata gärna med dem som fyllt 20 år i din tonårings närhet. Förutom att föräldrar köper ut till sina tonåringar får de alkohol från kompisar och kompisars syskon, men även från egna syskon.

Visste du att 54 procent av eleverna i årskurs 2 i gymnasiet uppger att de fått alkohol från kompisar, kompisars syskon eller syskon? (Källa: Skolelevers drogvanor 2012, CAN).

Och i en studie presenterad av Barnombudsmannen uppgav mer än 90 procent av de unga mellan 10 och 18 år att det var bra att deras föräldrar formulerade tydliga regler kring alkohol. Det är bra för dig som förälder att känna till.

Man undviker inte att barn köper av langare genom att langa själv. En del vuxna köper hellre ut en flaska cider än riskerar att deras barn skaffar alkohol på annat sätt – och får tag på starkare grejer av langare eller rent av hembränt.

I forskning kan man se att föräldrar som inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder, bidrar till att tonåringar börjar dricka senare, att de dricker mindre och får färre problem kopplade till alkohol.

Som förälder har du stora möjligheter att påverka dina barns dryckesvanor. Och det är inte några svåra saker som krävs för att nå resultat. Egentligen handlar det bara om en sak. Prata med dina barn öppet och ärligt.

Skolans och p olisens insatser är viktiga delar i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår i länets alla kommuner. Den länsomfattande kraftsamlingen "Mobilisering mot droger" omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. Vi vädjar till exempel till länets livsmedelsbutiker, bensinstationer och restauranger att de fortsättningsvis ska vara uppmärksam på åldersgränserna.

Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

Fakta om lagens gränser kring langning av alkohol:

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år.

Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.

På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol.

Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Ledningsgruppen för " Mobilisering mot droger ":

Robert Uitto

Jämtlands läns landsting

Stephen Jerand

Polismyndigheten i Jämtlands län

Maria Söderberg

Regionförbundet Jämtlands län

Anna-Caren Sätherberg

Polismyndigheten i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel