Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt ned foten och agera!

Du kanske mötte henne i trapphuset i dag eller på väg till dagis med barnen. Som vanligt skyggade hon lite och höll ned blicken för att undvika ögonkontakt.

Barnen bredvid henne med ett hårt tag i hennes hand, en känsla av otrygghet. Du kände säkert ett obehag i magen och tyckte synd om barnen.

Någon dag kanske du noterade ett blåmärke eller att hon gick konstigt. Det lät konstigt från lägenheten kvällen innan, något dunkande ljud och barn som snyftar.

Mannen i familjen såg du tidigare på eftermiddagen med en systemkasse i handen och osäker gång mot bostaden.

Tanken flyr genom ditt huvud att en del har besvärliga förhållanden och kanske till och med undrar varför kvinnan inte lämnat förhållandet. Tanken förbyts i funderingar om en dag på jobbet och ditt eget liv, intrycket av kvinnan seglar bort.

Tankar som kommer tillbaka nästa gång då du möter henne igen, om inte ambulansen eller polisen hämtat redan henne eller honom.

Jag har enkelt beskrivit ett möte med kvinna som lever i en våldsrelation. Ett möte som jag utifrån min erfarenhet som polis sedan 1976 vet att många även i vår stad upplever.

Mannen kan bytas ut mot en kvinna eller partner, relationsvåldet finns i alla relationer.

Likaså våld utan inslag av alkohol eller droger i relationen. I mitt exempel alkohol, något som jag oftast mötte under mina 14 år i yttre polisverksamhet.

Våld i nära relation är en folkhälsofråga som berör hela samhället. Utifrån Brottsförebyggande Rådets statisk vet vi att år 2012 mördades 21 kvinnor och 47 män. 85 procent av dem som misstänktes för mord var män.

• Varje år dödas omkring 17 kvinnor av sin man, exman eller pojkvän – ungefär en kvinna var tredje vecka året om dödas.

• År 2012 anmäldes 28 254 fall av misshandel mot kvinna över 18 år (cirka 77 fall varje dag).

• I 75 procent av det totala antalet anmälda fall var den misstänkte bekant med offret.

• Varje år dödas omkring fyra män av sin kvinnliga partner eller expartner.

• Anmälningarna av misshandel mot kvinnor har ökat med 30 procent de senaste tio åren.

Utgångspunkten i vårt samhälle måste vara att alla ska ha friheten från våld i nära relationer. Vi måste tillsammans, inte bara de offentliga aktörerna, stoppa denna negativa utveckling av våldet.

I vårt län finns ett upparbetat samarbete mellan kommuner, landsting, åklagare, polis och regionförbundet sedan flera år. Länsstyrelsen och Kvinnojouren är också viktiga i detta arbete.

Räcker det? Hur mycket våld i nära relation anmäls inte? Hur mår barnen i våldsamma relationer?

Det finns fler frågor än svar. Det är dags att mobilisera alla i samhället för att tillsammans mot våldet, sätta ned foten och agera.

Vi offentliga aktörer har ett stort ansvar och hanterar detta med största ansvarstagande.

Men motståndet mot våldet börjar i mötet med den kvinna jag beskrev inledningsvis. Att bry sig, våga agera, visa civilkurage. Vi måste skapa trygghet för de utsatta att våga be om hjälp.

Vi måste agera beslutsamt i denna folkhälsofråga som varje år dödar och skadar människor. Det finns även en uppenbar risk att barn som far illa blir barn som gör illa.

Jag har bestämt mig för flera år sedan, jag viker inte undan vid mötet med kvinnan. Hur gör du? Har du bestämt dig?

Stephen Jerand

länspolismästare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel