Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt stopp för minkuppfödningen

Annons

När vi går till riksdagsval avgör vi om Sverige kommer att fortsätta att tillåta uppfödning av minkar i burar för päls. Inget parti går till val på att djur ska plågas, ändå finns det några partier som vill ha kvar det här djurplågeriet.

En miljon minkar föds upp i burar och dödas för sin päls varje år. Opinionsundersökningar visar att 8 av 10 svenskar inte vill ha pälsdjursfarmning i Sverige. Det är en kraftfull opinionsyttring, men, Alliansens partier tycks vara i otakt med sina väljare. Endast tre riksdagspartier har insett att något behövs göras.

Vänsterpartiet är tydligt med att det är hög tid att få stopp på pälsdjursfarmningen. Miljöpartiet anser att minkfarmer inte är möjliga i ett land med gott djurskydd. Socialdemokraterna lovar striktare regler för hur minkar ska få hållas. Uppstickarna Feministiskt Initiativ och Djurens Parti vill också få slut på pälsdjursfarmningen.

Om Sverige inför striktare regler för hur minkar får hållas skulle det i praktiken resultera i att minkfarmerna lägger ner. Med ett bättre djurskydd för minkar skulle inte minkfarmningen löna sig ekonomiskt.

Att, som M, FP, C, KD och SD, gömma sig bakom fraser som att ”djur ska ha det bra” och ”djurskyddsreglerna ska följas” är tandlöst. ”Djur ska ha det bra” betyder i Alliansen och SD:s terminologi att minkarna blir kvar i burarna även i framtiden.

I övriga Europa är trenden att allt fler länder avvecklar pälsdjursfarmningen.

Vi kan se till att vi slutar att stänga in minkar i små burar för deras päls i fortsättningen. Din röst i valet är avgörande.

Stefan Falkelind

Djurens Rätt Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel