Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt tryck på politikerna – modernisera Inlandsbanan

Klimathot och finanskris påverkar och skrämmer.

Sveriges vackra inland blir alltmer glest befolkat, och det trots att säkert många människor önskar sig ett boende där. Men förutsättningarna för försörjning är starkt begränsade och möjligheterna till högre studier för unga hemmaboende är otillgängliga.

Inlandet står ju för tillgång på skogsråvaror, torv och mineralfyndigheter. Dessutom finns enorma arealer mark.

Huvuddelen av alla persontransporter och godstransporter i inlandet sker i dag på landsväg. Var och en kan vid studier av den intensiva vägtrafiken fundera över dess inverkan på klimatet.

Var ligger den personliga smärtgränsen vad gäller exempelvis bensinpriset? Är det vid 20, 30 eller 40 kronor per liter?

Hönan eller ägget. Ska infrastrukturen moderniseras först, eller ska en utvecklad näringsverksamhet och utbildningssatsningar komma först?

En idé kan vara att locka näringsverksamhet till inlandet genom att skapa riktigt goda förutsättningar för etablering, billig marktillgång och andra för företagare intressanta smörjmedel. Om så sker – då kommer människorna.

Men först måste infrastrukturen komma och få en attraktiv lösning. Det är stora ansträngningar som behövs för att Inlandsbanan och dess tvärbanor ska förvandlas till ett modernt trafikmedel i tiden. Här krävs beslut på landets högsta myndighetsnivå och det i sin tur kräver ett kraftigt folkligt tryck på de kommunala politikerna. Det handlar alltså om att möjliggöra tung godstrafik och snabb persontrafik. Effektiv persontrafik i kontakt med stambanan underlättar bland annat studerandes resor.

Detta är vad som behöver göras med banorna:

Hastighets- och bärighetshöjande åtgärder.

Anpassning av linjesträckningen till större samhällen och godskunder.

Modernisering av trafikstyrnings- och signalsystemet.

Elektrifiering.

Du som läser detta har ett val.

Du kan lägga artikeln åt sidan och kanske tänka ”det går aldrig” eller om du har ork och lust då kan du göra någonting, till exempel påverka politiker.