Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt upp solceller på offentliga byggnader

Annons

Miljöpartiet de Gröna i Östersund vill att en undersökning av solcellsanvändning på offentliga byggnader i kommunen ska genomföras.

Möjliga offentliga byggnader i Östersunds kommun där solceller kan sättas upp är taken på skolorna och det ännu inte byggda kulturhuset.

Solenergi är det energislag som växer snabbast i världen. Potentialen är stor och tekniken blir allt billigare och effektivare.

Det är fullt möjligt att göra sin egen el genom att till exempel sätta upp solceller på taket på sitt hus. Att soltimmarna skulle vara för få här är en myt: reflektionen från snön och kylan gör att mer el kan utvinnas.

Det kan vara ett stort steg mot att nå klimatmålen, öka självförsörjningen av el och förbereda Jämtland för en fordonsflotta med fler elbilar eller elhybrider.

I Tyskland finns miljontals människor som äger sin egen el medan det i Sverige bara är några tusen än så länge.

Men intresset är inte problemet i Sverige. Enligt SIFO är 8 av 10 husägare villiga att sätta upp solceller på taket.

Vi vill ta vara på den möjligheten. Lokalt genom att sätta upp solceller på offentliga byggnader. Nationellt genom att underlätta för hushållen att sälja egenproducerad el ut på elnätet vid överskott och ta tillbaka lika mycket vid ett annat tillfälle utan att betala skatt och moms, så kallad nettodebitering.

Vi vill också nationellt öka solinvesteringsstödet med 100 miljoner kronor per år.

På riksnivå har Åsa Romson och Lise Nordin pekat ut riksdagens tak som en möjlig plats för solceller, då inspirerade av att Barack Obama har låtit installera solceller på Vita Husets tak. Nu vill vi också gå före och sätta upp solceller på offentliga byggnader i Östersund.

Anna Frost (MP)

Karin Österberg (MP)

kandidater till kommunfullmäktige regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel