Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satta under press

Sänkt lön i stället för varsel och eventuella uppsägningar blev i går verklighet i en historisk överenskommelse på arbetsmarknaden. IF Metall och flera arbetsgivarorganisationer vill gemensamt försöka rädda kvar så många jobb som möjligt i ett för Sverige mycket svårt läge.

Propåer om liknande avtal fanns uppe till diskussion redan vid årsskiftet. Då sa IF Metall nej centralt. Nu ett par månader senare har facket fått se hur antalet varsel skjutit i höjden. Nära 16 000 personer har varslats bara i februari. När regeringen i slutet av förra veckan presenterade en förväntad nedgång av landets samlade varor och tjänster, BNP, om -4,9 procent för 2009, blev situationen ännu allvarligare.

I går kom därför arbetsgivarna och IF Metall överens om att lokala avtal kan träffas, just med möjligheter till lägre lön i utbyte mot fortsatt anställning. Vissa kan få både nedsatt arbetstid och få genomgå utbildningar. Avtalet är tidsbestämt och Metall talar om tillfälligt undantagstillstånd.

inte setts på svensk arbetsmarknad. Men IF Metalls ordförande Stefan Lövén menar också om att krisen är historisk. ”Det är inte som finansministern säger vinterväglag, det är isgata rakt ner för ett stup”, menar Löfven.

velat se det här avtalet långt tidigare. Men inför krisens fortsättning är det förstås, ”bättre sent än aldrig” som gäller. De flesta teknikarbetsgivare är måna om att försöka behålla sin personal. Alla behövs den dag det vänder upp igen. Inte minst är det då viktigt för företagen att snabbt kunna komma igång igen och då gäller att ha kvar människor med hög kompetens.

Uppgörelsen är utifrån företagens framtid både viktig och riktig. Naturligtvis är det jättetråkigt för alla anställda som tvingas gå ner i lön.

För facket är valen som pest eller kolera, men tveklöst tar IF Metall här ett stort samhällsansvar.

på tvära kast. När högkonjunkturen var som hetast lyckades industrifacket trumma igenom lönehöjningar på drygt 10 procent på tre år.

Arbetsgivarna skrev glatt på, glada över att säkra produktionen. Nu ett par år senare är scenförändringen total.

metallbasen Stefan Lövén att facket gjort sitt och att regeringen nu måste visa sina kort.

Han har en poäng där. Åtminstone ifråga om att stå för fiolerna när det gäller lämpliga utbildningspaket har regeringen i detta läge att visa välvilja.