Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte sprätt på 9,8 miljoner

Åtalet mot den bedrägerimisstänkte 37-årige mannen och hans 76-åriga mor har nu lämnats in till tingsrätten. Åklagaren anser att de båda lurat åt sig 9,8 miljoner – som gått till sonens lyxkonsumtion.

Den 20 november 2006 släpptes mannen ur fängelset. Hans brott hade varit mycket uppmärksammat eftersom han lurat bekanta i Östjämtland på svindlande belopp.

Av det åtal som nu kommit framgår det att han inte vilade på hanen. Redan 7 maj 2007 var han i gång igen – och sedan dess har det rullat på i ett hisnande tempo.

– Under sin tid i frihet har han satt sprätt på i snitt 3 744 kronor per dag. Pengarna har gått till hans egen lyxkonsumtion, menar åklagaren Eva-Lena Rimér.

Bland de som råkat värst ut märks:

• Ett par som har blivit lurat på 3 miljoner.

• En äldre person har lurats på drygt 2 miljoner.

• Ytterligare ett par har lurats på 1,2 miljoner.

• Ytterligare en äldre har lurats på omkring 1 miljon.

Det som skiljer det här åtalet från förra gången han åkte in är att även hans mor deltagit i bedrägerierna och hon har också åtalats.

– Mannen själv har ju inte så många vänner. Däremot har hans mor gott om bekanta och bekantas bekanta. Det är de kontakterna som bearbetats och ofta är det modern som stått för kontakterna, säger Rimér.

Det nya i den här bedrägerihärvan är också att mannen hänvisat till den tidigare domen. Han har påstått att han blev oskyldigt dömd och att han behövde låna pengar till advokatkostnader och resor, för att kunna rentvå sig.

När väl ett offer har snärjts har de fortsatt att klämma åt. De kommer att förlora de tidigare pengarna om de inte ställer upp med mer, till exempel.

I en del fall har modern ringt och sagt att 37-åringen kommer att ta sitt liv om han inte får hjälp med mer pengar.

Pengarna har så klart inte använts till det som uppgetts. Bland beslagen randas flera sidor med kläder som inhandlats. Exempelvis ett helt gäng Hugo Boss-tröjor och även ett par skor för 5 000 kronor.

– Jag har beslagtagit alla de här kläderna. Han kommer knappast att betala tillbaka något men då ska han i alla fall inte få behålla grejerna han köpt, förklarar Eva-Lena Rimér.

• Du har även beslagtagit ett tuggummi ..?

– Japp, jag tog rubbet.

Sammanlagt riktas 35 punkter om grovt bedrägeri mot mannen och 29 punkter mot modern, där hon hjälpt till. Varje punkt kan innehålla ett eller flera offer. Advokaten Rolf Lohse företräder som målsägandebiträde 31 klienter.

– De lurade skäms väldigt mycket av att de varit så godtrogna. Jag blir inte förvånad om det finns ytterligare offer som inte orkat anmäla, säger han.

Vid förra rättegången ställde sig 37-åringen helt oförstående till att han skulle ha lurat några personer avsiktligt. Han hade bara haft lite otur när han hjälpt till med investeringar ...

– Han nekar inte lika kategoriskt den här gången, men så är han också rejält överbevisad på flera punkter. Fast han uttrycker sig i termer av att han kanske har överdrivit lite, säger Eva-Lena Rimér.