Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA hinner inte få ut hälften av det stormfällda timret

Höststormarna slog hårt mot SCA:s skogar.
– 40 procent av de träd som föll gjorde det på våra marker, säger Per Österberg.
Bolaget har kraftsamlat men hälften av timret ligger fortfarande kvar i de jämtländska skogarna.

Per Österberg arbetar som stormsamordnare på SCA och han berättar att 800 extra maskinförare satts in i arbetet med att plocka ut det vindfällda timret. Men det är ett långsamt arbete.

– Om man räknar att det går att ta ut 100 träd i timmen i stående skog, så har det visat sig att det går ta 65 vindfällen i timmen, säger han.

SCA har förutom sin egen mark även köpt timmer från 1 000 stormdrabbade skogsägare.

– Vi har betat av tre fjärdedelar av den privata skogen. Det känns viktigt att lösa enskilda personers problem i första hand, säger Per Österberg.

I Jämtland har SCA haft 45 extra maskinförare, 15 extra virkesbilar och 10 extra planerare. Det har lagts omkring 1 miljon kronor på helikopterinventering av skogen.

– Vi kan hinna inventera 50 fastigheter på en dag från helikoptern, säger Leif Härjegård.

I området runt Åsarna och Svenstavik ligger mycket timmer fortfarande kvar. Totalt beräknar SCA att de har drygt 1 miljon fast kubikmeter timmer kvar på sina och de privata kundernas skogar i Jämtlands län. Omräknat i skogskubik blir det drygt 1,2 miljoner kubikmeter.

Från helikoptern går det att planera hur uppgiften att få ut skogen ska lösas. Behöver allt tas ner eller finns det skog i drabbade områden som kan stå kvar.

– Det föll 3,7 miljoner kubikmeter skog på en natt. Många skogar skulle vi inte ha avverkat förrän om 30–40 år, säger Leif Härjegård.

Han berättar att första dygnen efter Ivar var det svårt att greppa omfattningen av skadorna.

– Det var lite chockartat i början när man såg allt från helikoptern, säger han.

Per Österberg berättar att hela organisationen satts under hård press ända sedan Hilde och Ivar slog till.

– Normalt planerar vi för 10 år i förväg. Plötsligt är inget klart och det har orsakat en enorm stress och press på oss, säger han.

Han tycker att SCA hanterat uppgiften bra.

Per Forsman, SCA skog Jämtlands förvaltning, poängterar att arbetet långt ifrån är slut.

– Alla skogsägare som inte varit ute och inspekterat sin skog måste göra det. Om det behövs ta sedan hjälp av någon av skogens aktörer. Vi måste förebygga insektsangrepp och rädda virkesvärdena, säger han.