Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackfyrans Sverige­final

I 70 klasser runt om i hela landet, från Luleå till Trelleborg, tränas det schack för fullt just nu. Det handlar om de klasser som har kvalificerat sig till Schackfyrans Sverige­final. Finalen spelas i Globenannexet i Stockholm 16 maj, då 1 500 fjärdeklassare samlas i huvudstaden.


I höstas fick fjärdeklasser över hela landet erbjudande om ett besök av en schackinstruktör. De klasser som tackade ja fick lära sig grunderna i schack, de fick fem schackspel till klassen och de fick veta mer om tävlingen Schackfyran. Sedan dess har 1 000 klasser besökts, av vilka 600 har deltagit i Schackfyrantävlingen. På olika håll i landet är kvalspelet uppbyggt på olika sätt, men det har genomförts 80 kvaltävlingar runt om i landet, på kommun- eller distriktsnivå. Den sista spelades 25 april när Hallandsfinalen avgjordes. Gemensamt för alla tävlingar är att det är viktigt för de deltagande klasserna att få med så många av klassens elever som möjligt. Eftersom även ett förlorat parti ger poäng blir även en spelare som förlorar alla partier en tillgång för laget. Den 16 maj är det alltså dags att kora Sveriges bästa Schackfyranklass. Under en dags spel kommer fem ronder att spelas där fjärdeklassare från hela landet får chansen att prova sina schackkunskaper.

ÖP, som hade en specialartikel 27 mars 2009 om länsfinalen och Näldenskolan, önskar våra representanter från Jämtland-Härjedalen-Ångermanland lycka till!

Sedan några dagar tillbaka pågår World School Chess Championship i grekiska Thessaloniki. Nio spelare från SS 4 Springare deltar i tävlingen, som är uppdelad på ett antal olika åldersklasser.

I Bendidorm har nyss avslutats XXII Open Internacional Villa de Benidorm med 183 deltagare och även svenskt deltagande. GM Emanuel Berg (2610) vann sista rondens parti mot Carlos Salgado Allgaria och slutade på 7,5 poäng (av 10) och en fjärdeplats, en halva efter tre spelare med 8 poäng. Berg startade starkt med 5,5 poäng på de sex första ronderna men fick på slutet ge vika för segraren GM Eduardo Iturrizaga (2522), Venezuela, GM Robert Kempinski (2587), Polen, och GM Julen Luis Arizmendi Martinez (2502), Spanien. Övriga svenskar var Lennart Evertsson (2156), 5,5 poäng, Mikael Helin (1999), 4,5 poäng.

Vid en uppvisning på Ikano-huset i Linköping förra helgen spelade stormästare Pontus Carlsson blindsimultan. Han spelade två partier åt gången och vann samtliga, några av dem kan spelas igenom på Linköpings ASS hemsida, där det också finns bilder från arrangemanget.

 

I onsdags inleddes Copenhagen Chess Challenge där ett sju svenskar står på startlinjen bland 76 deltagare. Liksom i Scandinavian Open som avslutades för någon vecka sedan är Skåne genom Lunds ASK väl representerat med Nils Grandelius, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Axel Smith, Jasmin Bejtovic och Michael de Verdier i startfältet. Dessutom deltar Limhamns stormästare Stellan Brynell. Livesändning kan följas på arrangörens webbplats – kan nås genom www.schack.se.

UmELOpen spelades under förra helgen och det blev lokalderby mellan i första hand  hemmaspelarna Ulf Hammar (2204) och David Nygren (2144). Båda slutade på 6 poäng på de sju ronderna och det längsta särskiljningsstrået drog Ulf Hammar. 16 deltagare.

Christer Mäkis blixtform håller i sig. Efter DM-segern nyligen hårsmånen före Sven-Olof Andersson blev det en ny viktoria med knappast möjliga marginal till samma antagonist vid ÖSS:s majblixt förra måndagen. Mäki vann på 5 poäng (av 6), närmast före Sven-Olof Andersson 4,5, Bengt Öberg 2 och junioren Adrian Bohman-Karlholm 0,5 poäng.

När den lokala schackverksamheten börjar ta sommarpaus (till skillnad från SM med flera större arrangemang) brukar tid och kraft i stället läggas på årsmöten för klubbar och förbund. Så även i år och efter klubbårsmöten hålls nu distriktsårsmöte, närmare bestämt 29 maj i Östersund.