Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyman lockar fulla hus: "Feminism är ingen kvinnofråga utan handlar om mänskliga rättigheter"

– Ni kanske inte vet det, men alla som är här måste skriva på medlemsskap för feministiskt initiativ. Så inledde Gudrun Schyman onsdagens möte i Östersund.

Gudrun Schyman är ute på en Norrlandsturné där hon besökte Strömsund, Krokom och Östersund under onsdagen. Trots en strålande sommarkväll ute, trots em- fotboll på tv inne så lockade hon fullt hus på restaurang Jämtfald i Östersund. Hennes budskap är detsamma som tidigare, feminismen måste få ett större utrymme.

Hon har en trogen publik där skratt avlöste varandra under hennes knappa timslånga föredrag. Föredraget handlade om hur feminismen kan vitalisera politiken och bidra till samhällsutvecklingen.

– Vi har behov av att få in feminister i de politiska församlingarna, vi har behov av att lyfta de feministiska frågorna. Det handlar om jämställdhet och frihet från alla former av diskriminering. Och allt detta blir bara mer aktuellt, inte minst då vi ser de nationalistiska krafterna växa sig allt starkare i Europa. Då måste vi göra motstånd, förklarade Schyman strax innan mötet drog igång.

Feminismen kan även utveckla glesbygden menar Schyman.

– Har vi det inte jämställt i glesbygden ger sig kvinnor av till städerna för att kunna leva ett modernt liv där det går att kombinera en profession med föräldraskap. Om man ska kunna stanna krävs att samhället är konstruerat på ett sådant sätt, menar Schyman som drar fulla hus. 180 personer hade föranmält sig, men betydligt fler kom till Jämtfald.

– Det finns ett stort och växande intresse för frågor som rör jämställdhet och frihet från diskriminering, detta oavsett om det är valrörelse eller inte. Det är en spridning i åldrarna och det är betydligt fler män än tidigare. Feminism är ingen kvinnofråga, det handlar om mänskliga rättigheter.

LEDARE: Gudrun Schymans parti är vänsterpopulister