Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scouterna är glödheta

En scout är alltid redo. Och lite ivrig. Speciellt om det handlar om att göra upp eld. Scouterna i Sandviken är särskilt glödheta den här hösten.

Varje onsdag kväll är det full snurr på bilparkeringen strax till höger om Vallsundsbron. Men den här årstiden handlar det varken om styrdans på Sandviken, eller om en invasion på campingen i turistsäsongens elfte timme. Det är i stället traktens unga scouter som samlas för att lära sig mer om djur och natur via Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Och faktum är att intresset är sällan varit större.

Scoutledaren Gertrud Ivarsson är nästan överväldigad av uppslutningen:

– Den här hösten är det mellan 35–40 barn, och så många har det inte varit under mina 5 år som ledare. Vi har till och med fått hjälp av extra ledare, annars vete tusan hur det hade gått, berättar hon med ett stort leende.

• Kan det vara det tilltagande intresset för friluftsliv som är orsaken bakom scoutboomen?

– Det kanske är en del av förklaringen, men framför allt har vi fått bra rekryteringshjälp inför den här hösten. Normalt marknadsför vi oss inte så mycket, men i år gick vi ut med information på bland annat Böle skola.

De unga scouterna, som tillhör grupperna Lämlar och Myggor, har under hösten fått lära sig bland annat knopar, surrning, täljning och eldning. Speciellt den sistnämnda aktiviteten framkallade stor entusiasm hos de unga scouterna, och det eldades flitigt i brännfaten på lägdan ovanför bilparkeringen. Barnen fick själva samla näver, småpinnar och hugga vedträn under uppsikt, och självklart fick de även sätt fyr på varsin tändsticka. Extra jubel blev det naturligtvis när övningarna avslutades med grillning av marshmallows.

– Barnen har det oftast väldigt roligt här, och de är väldigt duktiga på att uttrycka det, berömmer Gertrud Ivarsson.

• Vad tycker du själv är tjusningen med scouterna?

– Det här handlar om att lära sig genom att leka, och jag har alltid tyckt om att leka!

Den här artikeln kommer från 100% Östersund.