Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD är även nu ett högerparti

Det svenska supervalåret fortsätter och tongångarna går allt högre i frågor som rör allt från välfärd till skattehöjningar. Sverigedemokraterna har påbörjat sin så kallade (S)verigeturné, som uttalat syftar till att locka socialdemokratiska röster.

Först ut är norra Sverige och Jimmie Åkesson har redan besökt flera orter i Västerbotten samt Dalarna, och nyligen besöktes Östersund.

SD vill gärna locka väljare från båda blocken, och nyligen visade det sig att Moderaterna är det parti som tappar flest väljare till SD.

Samtidigt aviserar alltså Åkesson att det är socialdemokratiska väljare som borde se sig om efter ett nytt parti. Sanningen är dock en helt annan, och SD kan knappast anses vara ett mittenparti utan snarare ett stödparti till regeringen.

För vilken politik är det egentligen SD går till val på? Huvudfrågan kring deras invandringspolitik har nog undgått få, men hur ställer partiet sig i andra sakfrågor?

Enligt en utredning från riksdagens utredningstjänst röstar SD i 9 av 10 omröstningar med Alliansregeringen. Som försvar säger då partiets företrädare att de flesta riksdagsvoteringar är av administrativ karaktär och i princip samtliga partier är överens i dessa.

Av denna anledning har Tankesmedjan Tiden låtit ta fram en utredning för att titta närmare på hur SD röstar i specifika sakfrågor i riksdagen. Detta förändrade inte utan snarare förstärker bilden av SD som ett stödparti åt regeringen.

I fackliga frågor har SD haft en tydlig högerriktning och röstat mot förbättrade arbetsvillkor. Exempelvis har de röstat nej till ett förslag om nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet och rätt till heltid för många som idag jobbar deltid.

Partiet har också krävt undantag från turordningsreglerna i Las, vilket underlättar för arbetsgivaren att avskeda godtyckligt.

Likaså har partiet röstat mot möjligheten att göra skatteavdrag för fackavgift vilket annars hade gynnat anslutningsgraden till facket.

I arbetsmarknadsfrågor har SD röstat med regeringen 26 gånger, och vid endast 4 omröstningar stöttade man de socialdemokratiska förslagen.

Inom näringspolitiken utmärker SD sig igenom att vara starkt skeptiska mot vindkraftverk och kraftiga anhängare av kärnkraften. Dessutom har de vid flera tillfällen hjälpt regeringen att sälja ut statligt ägda företag.

Givetvis finns det också enskilda fall där SD stöttar Socialdemokraterna, men inom samtliga undersökta sakområden så har SD i en klar majoritet av omröstningarna stöttat regeringen.

För alla som läser rapporten framgår det därför tydligt att för socialdemokratiska väljare är SD inget alternativ utan snarare endast ännu ett borgerligt parti.

Det är viktigt att klargöra detta nu när Jimmie Åkesson åker runt och framställer sig som fackens och arbetstagarnas bästa vän, inget kan nämligen ligga längre från sanningen.

Magnus Nilsson, utredare Tankesmedjan Tiden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel