Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD fann en konflikt och växte

Efter val uppstår valanalyser. I söndagskvällens sändning av Agenda i SVT 2 delgav den tidigare statsministern Göran Persson sin förklaring bakom Sverigedemokraternas framgångar i årets val.

Han menar att förändringarna som skett inom svensk politik skapat en situation där de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna saknar starka politiska konflikter.

Analysen stämmer väl överens med fler partier är Moderaterna och Socialdemokraterna. Centerpartiet undviker klumpigt nog till varje pris att torgföra en konflikt mellan stad och land samtidigt som de allt mer talar om landsbygd.

Och Kristdemokraterna med Göran Hägglund i spetsen ansträngde sig till det yttersta för att inte trampa någon på tårna. Kristdemokraterna kan mycket väl vara det partiet som allra mest känner störst ängslan inför att göra någon upprörd.

Tre andra partier byggde upp en stor del av sin valrörelse på att tydligöra en konflikt mellan politiska alternativ. Sverigedemokraterna givetvis, som lyckades och växte. Men Vänsterpartiet och Folkpartiet var minst lika ettriga i valdebatten.

För Vänsterpartiet kom ingen belöning i opinionen för ett indignerat motstånd mot vinster i välfärden. Folkpartiets 'feminism utan socialism' var närmast en flopp.

Om man ska vinna på politiska konflikter måste dessa utgå från människors vardag. Folkpartiets paroll 'feminism utan socialism' är ett sömnpiller utanför Södermalm och Stockholms innerstad. Något som knappast diskuteras vid köksbordet eller på arbetsplatser är om bra feministisk politik är höger eller vänster. Verkligheten anropar Folkpartiet!

Desto märkligare är det att Vänsterpartiet inte lyfte. Om välfärdsföretag ska få plocka ut vinster är verkligen ett ämne de flesta har en åsikt om – och det diskuteras. Troligen förlorade Vänsterpartiet många väljare till Feministiskt initiativ – det trendiga vänsteralternativet i årets val.

Sverigedemokraternas framgångar i årets val har sannolikt två huvudsakliga skäl. Dels upplevs integrationspolitiken som misslyckad. Den är inte alls lika dålig som folk tror. Men politiken har misslyckats med att förklara komplexiteten i integrationsfrågor och varför det tar tid. Sen finns, naturligtvis, en klar förbättringspotential.

De etablerade partierna har underskattat väljarnas intresse för frågan och framför allt intresset för metoden, det vill säga hur integrationen ska gå till. I stället har fokus legat på att upprepa ett öppenhetsmantra i princip alla håller med om.

En annan förklaring bakom Sverigedemokraternas framgångar är att en stor del av väljarkåren känner sig vilse i det nya politiska landskapet. När tydliga skiljelinjer inte längre erbjuds går rösten till ett parti som inte tillhör det politiska etablissemanget.