Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD fördubblades i Strömsund

Socialdemokraterna befäste sin ställning som Strömsunds överlägset största parti i kommunvalet, med drygt 47 procent av rösterna. Samtidigt ökade SD starkt på högerpartiernas bekostnad.

#kandulova – klicka här för att se vilka löften politikerna i Strömsund gav inför valet.

När Strömsunds alla valdistrikt hade räknats klart strax efter midnatt så stod det klart att kommuninnevånarna gett Socialdemokraterna förtroendet att styra kommunen i ytterligare fyra år.

– Jag är jätteglad över resultatet och det förtroende som det visar på, säger kommunalrådet Gudrun Hansson, som följde valvakan tillsammans med ett 80-tal partikamrater i Folkets hus.

Även Vänsterpartiet, som S har bildat majoritet med de senaste fyra åren, ökade något och för Gudrun Hansson känns det rimligt att fortsätta det samarbetet i fyra år till.

– Nu har vi ju inte diskuterat det inom partiet ännu, men jag kan inte tänka mig att det kommer att bli någon förändring, säger hon.

Även Miljöpartiet ökade och det precis nog mycket för att knipa ett mandat i kommunfullmäktige, vilket de misslyckades med 2010.

Men det parti som ökade överlägset mest i Strömsunds kommunval var Sverigedemokraterna, som i stort sett fördubblade antalet röster jämfört med förra valet.

– Det är en otrolig skillnad från förra valet och det visar att folk omkring oss börjar förstå att något är väldigt fel med det här samhället, säger partiets distriktsordförande Peter Dahlstedt.

Med den framgången ökar Sverigedemokraternas inflytande i kommunfullmäktige med ett mandat. Och deras ökning sker på oppositionens bekostnad. Samtliga allianspartier backar i Strömsund och Moderaterna förlorar ett av sina mandat och det gör även Rättvis Demokrati, vars ordförande Göran Edin hade uttryckt en stark tro på att valet skulle bli en framgång tidigare på kvällen.

– Vi har inga kommentarer i det här läget. Vi får höras i morgon, säger han när han får höra slutresultatet.

En som hade svårt att glädjas fullt ut åt det egna partiets framgång i årets val var Vänsterpartiets Peter Frost och anledningen till det var Sverigedemokraternas framgångar.

– Det är skrämmande. Extremt skrämmande och det här är en skam för oss alla, säger han.