Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD kom in i länets alla kommuner

Sverigedemokraterna går efter söndagens kommunfullmäktigeval in i länets samtliga kommuner. Partiet fick också fyra mandat i landstingsfullmäktige.
Frågan blir nu om SD kan fylla alla platser ute i kommunerna.

Peter Johansson är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i länet. Partiet har fått mandat i Åre kommun och i Ragunda kommun efter valet. Vilket gör att SD nu finns representerade i länets alla kommunfullmäktigeförsamlingar.

Men det är också så att partiet saknar namn på sina valsedlar för att fylla platserna i Ragunda, Härjedalen och Bräcke.

– Det ska inte vara några problem, säger Peter Johansson.

Han berättar att partiets representanter har skrivit sina namn på valsedlarna i söndags ute på vallokalerna.

– En del personer har kommit sent in till oss och en del har inte velat kandidera förrän på valdagen, säger Peter Johansson.

Men han säger också att det är först när personrösterna är räknade som det står klart om de lyckas fylla alla sina platser.

– Jag vet i alla fall om två personer som skulle skriva sig i Ragunda, säger Peter Johansson.

I Ragunda fick SD ett mandat, men hade inte ett enda namn på en förtryckt valsedel.

Partiet hade tidigare inget mandat i landstingsfullmäktige, men efter söndagens val så har man nu 4 platser i det som kommer att bli regionfullmäktige. Peter Johansson kommer att ta plats där och i Östersunds kommun.

– Det ska bli väldigt intressant, säger han.

Sverigedemokraterna gick framåt kraftigt i riksdagsvalet och fick 12,9 procent av rösterna. Ett resultat som Peter Johansson inte är helt nöjd med.

– Jag har ju sagt att allt under 15 procent är en flopp. Det är vad jag tycker. Men vi får en vågmästarroll och det är bra. Sedan jag smält allt som hänt, så kommer jag säker att tycka att det är jättebra, säger han.

I länet fick SD 11,0 procent av rösterna och slogs in i det sista om Centerpartiets riksdagsmandat. Det är i sig inte helt färdigt än vem som får mandatet eftersom det bara skiljer 287 röster mellan partierna. Nu sker en omräkning av rösterna.

– Jag vill inte ta ut något i förskott. Det är bara säga grattis till Per Åsling om han får fortsätta i riksdagen, säger Peter Johansson.