Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Misstroendeförklaring mot Löfven

Sverigedemokraterna ska snarast lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Han förtjänar inte att styra Sverige, säger SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson.

– Jag tycker det är uppseendeväckande att de går emot de grundläggande demokratiska principerna. Man inför ett regelverk där en minoritet kan styra över en majoritet, säger Karlsson på telefon.

– Alliansen har i praktiken lagt ned sin roll som opposition. Sverigedemokraterna är därmed är Sveriges ledande oppositionsparti.

"Folket borde få avgöra"

TT: Vad är ert nästa drag?

– Det första vi kommer att göra är att begära en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Vi har inget som helst förtroende kvar för statsministern, en statsminister som först säger att man inte ska regera med en alliansbudget och sedan gör det. Det är en statsminister som säger att folket ska få en möjlighet att lösa den parlamentariska knuten och sedan dra tillbaka löftet om extra val. Han förtjänar inte att styra Sverige.

TT: Har du hela partiet med dig bakom detta.

– Ja, det har jag. Vi kommer att lämna in en sådan begäran. Jag kan inte svara exakt när, men inom kort. Menar alliansen allvar med att försöka vara i opposition – såsom de sade på presskonferensen – så borde den rimligen stödja en sådan misstroendeförklaring, säger Karlsson som meddelar att partiet nu ska hålla samtal i olika former.

Valets förlorare

– Det enda parti som gått framåt i opinionssiffrorna sedan valet är Sverigedemokraterna. Eftersom man inte litar på folket, så undandrar man folket rätten att säga sitt, kommenterar Karlsson beslutet att ställa in extravalet.

– Det är valets förlorare som stod och höll presskonferens. Allihop var förlorare och Sverigedemokraterna var vinnare. Det är klart att de angriper oss. Nu finns det sex regeringspartier och ett oppositionsparti, säger Karlsson som också säger att sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson ska informeras om beslutet.