Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD, MP och FI blev EU-valets vinnare

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ blev EU-valets stora vinnare.
Moderaterna gjorde däremot sitt sämsta val hittills.

Det första officiella resultatet i EU-valet bjöd på rejäla skrällar. Miljöpartiet gjorde ett kanonval och blir näst störst bland de svenska partierna i EU-parlamentet.

– Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU – kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske – inte vad vi inte vill göra i unionen, sade MP:s toppkandidat Isabella Lövin.

Miljöpartiet får 15,1 procent och kör om Moderaterna, som rasade till 13,4 procent. Stämningen var låg på moderaternas valvaka.

– Det visar att det är tungt att bära regeringsansvar, vi ser det även i Europa, sade partisekreteraren Kent Persson redan tidigare på kvällen.

Raket

Feministiskt initiativ, som gått som en raket i opinionsmätningarna inför valet, fick 5,3 procent och därmed sitt första mandat i EU-parlamentet. Resultatet möttes av stort jubel på valvakan. Talespersonen Gudrun Schyman ser redan nya segrar framför sig.

– Det här betyder att vi kommer in i riksdagen, säger hon.

Sverigedemokraterna fick först sju procent i SVT:s vallokalundersökning, vilket var en liten besvikelse, eftersom man räknat med att få två mandat. Men när valresultatet presenterades visade sig att SD fått hela 9,9 procent. Därmed blev partiet det som gick fram mest jämfört med 2009. Jublet var stort och redan när valvakan började slog SD:s partisekreterare Björn Söder an tonen.

– Medie- och kulturpersonligheter kommer att sätta rosévinet i halsen. I kväll är Sverigedemokraterna ett nytt Europaparlamentariskt parti, sade han.

Ingen S-succé

Socialdemokraterna fick bara 0,3 procentenheter mer än i EU-valet 2009 och hamnade på 24,7 procent och hade inför detta val satt upp det blygsamma målet 25 procent. Därmed blev det ingen succé i det första valet för Stefan Löfven som partiledare.

Både Centern och Kristdemokraterna lyckades behålla var sitt mandat, vilket de var nöjda med. De har länge haft en krisstämpel på sig.

Dystrast stämning kanske det var hos Piratpartiet, som tvingas lämna EU-parlamentet.

– Det är klart att jag är besviken. Vi har hållits utanför medierna på ett närmast totalitärt sätt, och det är tydligen det som har fått resultat, säger PP:s EU-parlamentariker Christian Engström.

Valdeltagande i Sverige blev rekordhögt, 48,7 procent.

I EU-parlamentet visade prognoser att den konservativa gruppen EPP förblir största partigrupp. EU-kritiska, främlingsfientliga och högerextrema partier tycks ha gått framåt. Enligt prognoserna blev Nationella Fronten största parti i Frankrike och Danskt Folkeparti störst i Danmark.