Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD och MP länets valraketer

EU-valet 2014 blev de nyare partiernas år, sett till hur länsbefolkningen röstade. SD, MP och Fi var de som gick starkt framåt medan de äldre riksdagsparterna stod stilla eller rent av backade.

Annons

Socialdemokraterna blev länets överlägset mest populära parti när befolkningen flockades till valurnorna på söndagen. Partiet noterade till och med en liten ökning jämfört med det senaste EU-valet, medan alla allianspartier utom Kristdemokraterna backade.

Men valets huvudroll var det ändå inget av de etablerade gamla riksdagspartierna som skulle spela.

I valet 2009 var Piratpartiet och Junilistan stora vinnare. I år raderades nästan dessa partier från Jämtlands politiska karta och ersattes av ett starkt ökat stöd för både SD och MP.

I Strömsund röstade 12,4 procent av väljarna på Sverigedemokraterna vilket var högst i länet, och det tycker Peter Dahlstedt, ordförande i partiets nordvästra distrikt i Jämtland, är mycket lovande inför höstens val.

– Det är underbart att all den här mödan vi lagt ner har gett resultat. Nu gäller det att ladda om inför hösten, säger han.

Hur känner du inför den främlingsfientliga våg som valet gett uttryck för nere på kontinenten?

– Jag tycker att det är olyckligt att man alltid vill klumpa ihop oss med riktiga rasister av den sort som finns nere i Europa. Vi har inget emot människorna som kommer till Sverige utan det vi är kritiska emot är systemet, säger Peter Dahlstedt.

Miljöpartiet ökade med 4,7 procentenheter, vilket gjorde att de gick om Centerpartiet som länets näst största EU-parti, medan Feministiskt initiativ stod för den tredje största ökningen på 2,8 procentenheter.

Om man räknar bort Piratpartiet och Junilistan var det Centerpartiet som gjorde det allra sämsta valresultatet i Jämtland, med ett tapp på 3 procentenheter trots att partiet ökade på riksplan.

I förra valet var det bara 39,2 procent av länsborna som orkade utnyttja sin demokratiska rättighet. I år var det mer än 6 procent fler, vilket ändå placerar länet under Sverigesnittet som låg på 48,9 procent.