Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker dömd för fyra brott

Den jämtländske SD-politiker som åtalades för vapenbrott och grovt rattfylleri i februari har nu dömts för brotten av Östersunds tingsrätt.

SD-politikern, som kandiderar till kommunfullmäktige i sin hemkommun inför höstens val, hävdar att han inte visste att man behöver licens för att inneha en revolver eller att det är olagligt att bära kniv på offentlig plats.

Att han kört bil berusad kan han inte minnas att han gjort och kan därför inte heller erkänna det.

Trots detta blir han nu dömd till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar för samtliga dessa brott.

Ett straff som motsvarar en månads fängelse men blir förmildrat av det faktum att han är ostraffad sedan tidigare.

Bakgrunden till domen utspelade sig på en av länets marknader förra sommaren, där en polis misstänkt att mannen kört bil i mycket berusat tillstånd under en av festkvällarna, men utan att hinna kontrollera det då.

När mannen satte sig i bilen och körde i väg morgonen efter så klev samme polis fram och bad honom blåsa i sin alkomätare. Provet visade att mannen då hade 0,63 promille alkohol i blodet, vilket är över gränsen för grovt rattfylleri.

När man även hittade en kniv i bilen och ytterligare en i mannens ficka så beslutade sig polisen för att göra en husrannsakan hemma hos honom. Där hittade man så revolvern som han saknade tillstånd för.

Kniven i bilen friades mannen för eftersom den kan ses som motiverad utifrån mannens arbete. Kniven som han bar i fickan under marknadsdagarna anser rätten däremot att han borde ha begripit att den var olaglig att bära även om den, som han hävdade i rätten, var en gåva från hans barn.

För SD:s partiordförande i den berörda kommunen kom åtalet mot politikern som en överraskning då ÖP ringde upp och bad om en kommentar, men i det läget ville han avvakta en dom innan han gav några kommentarer om mannens möjligheter att stå kvar på partiets listor i valet.