Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker misstänker valfusk

Sverigedemokraten Christina Vallsten misstänker att det varit ett omfattande fusk i höstens val. På Facebook skriver hon att SD borde ha fått 40 procent av rösterna.

Christina Vallsten har efter valet fått plats både i kommunfullmäktige i Sundsvall och i landstingsfullmäktige. Det är på sin officiella Facebooksida som hon skriver att hon är övertygad om att valfusket var mycket större än någon kunnat föreställa sig. "Överallt runt mig och jag hör fler som säger samma, så har minst 75% på en höft sagt att de röstar SD. Vi borde rimligtvis haft runt 40%", skriver hon.

Vallsten står fast vid sitt inlägg när tidningen får kontakt med henne. Via mejl svarar hon att det är en känsla hon fått även om 40 procent kanske är lite väl överdrivet. Hon skriver att flera hört av sig till henne och berättat om misstänkt valfusk.

– Har inte belägg för några siffror men mycket i detta val har gått felaktigt till och känslan är att SD röster gått bort. Både runt mig, bekantas arbetsplatser mm har majoriteten varit SD-sympatisörer, skriver hon.

Johnny Skalin, ordförande för SD i Sundsvall, kände inte till Vallstens inlägg men när han får det uppläst för sig säger han att det inte är något som partiet står bakom.

– Jag tycker tvärtemot att valssystemet fungerar bra i stort. Det är kanske ett uttryck för hennes frustration. Man ska hålla i åtanke att hon är ny i politiken.

Han tänker ta upp inlägget med Vallsten.

– Jag kommer att ta diskussionen med henne så att hon får en chans att förklara sig.

Mikael Gävfert (M), ordförande i valnämnden i Sundsvall är också förvånad över uttalandet.

– Det är ju en ren spekulation. Framför allt kan man ju tycka att hon borde ha polisanmält det direkt eller anmält det till valnämnden.

Han menar att Sverige har ett relativt säkert valsystem.

– Rösträkningen är ju offentlig. Sedan räknas rösterna om i länsstyrelsen. Att SD egentligen skulle fått 40 procent låter orimligt.