Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politikern tillbaka efter rattfylleri-domen

Han klev av politiken när domen föll i våras. Nu är Mikael Säbom tillbaka som SD:s talesman i Strömsund - trots att han inte finns med på listan till kommunvalet.
– Man kan skriva dit mitt namn och kryssa, säger han.

Annons

Sverigedemokraterna i Strömsund ställer upp med fyra namn. Inget av dem är Mikael Säbom som tidigare satt i fullmäktige som en av två ledamöter.

Men under torsdagskvällens tv-sända valdebatt som ÖP ordnade i Strömsund företrädde han Sverigedemokraterna.

Hur det hänger ihop?

I våras dömdes Mikael Säbom för grov rattfylla, innehav av revolver utan tillstånd och brott mot knivlagen. Som straffad kunde han inte längre arbeta politiskt. Kommunlistan var redan tryckt när Mikael Säbom blev övertalad att ställa upp igen.

– Polisen har förverkat en pennkniv, de har tagit mina vapen och licenser och en antik revolver från 1850. Jag har gjort 50 timmars samhällstjänst och betalat 2 000 kronor i böter, och inte fått tillbaka körkortet. Jag hade inte ställt upp igen om det jag var med om var något jag gjorde medvetet, säger han.

Händelsen inträffade under Dundermarknaden förra sommaren. Mikael Säbom minns själv inget, säger han, men polisen vittnar om att Säbom kom utkörandes från en parkering tidigt på morgonen. Då hade han 1,26 promille i blodet. Fällkniven i fickan var brott mot knivlagen och i vapenskåpet fanns förutom jaktvapen med licens också en gammal antik revolver, en pryl som hade hängt med och var tidigare en inredningsdetalj på en restaurang som Mikael drev.

– Den var obrukbar. Jag visste inte att det krävdes licens.

Mikael Säbom säger att han direkt klev av engagemanget. Nu anser en majoritet i nordvästra Jämtland att han kan komma tillbaka.

– Hade jag varit en grov brottsling hade det inte varit något att snacka om. Men jag är tidigare ostraffad.

Trots att han inte står med på kommunlistan kandiderar nu Mikael Säbom till fullmäktige. Och han är ansiktet utåt, intygar han.

– Jag är mer blyg. Alla är inte gjorda för offentlighet, säger förstanamnet Peter Dahlstedt.

Vice ordförande i länet, Peter Johansson, anser att omständigheterna vid Dundermarknaden gör att man kan acceptera Säboms come back.